Goldman Sachs: Навіть новий кредит МВФ не врятує Україну від проблем з держборгом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman Sachs: Навіть новий кредит МВФ не врятує Україну від проблем з держборгом

7832
Наступного тижня в Україну приїжджає місія МВФ. Прем’єр Микола Азаров обіцяє не відступати від раніше заявлених позицій. «Якщо для МВФ ключовими факторами є дефіцит бюджету, монетарна політика – ми знайдемо спільну мову. Що стосується підвищення тарифів на газ – в цьому обсязі (який вимагає МВФ. – Forbes) ми піти на це не можемо», – заявив голова уряду.
Економісти міжнародного банку Goldman Sachs вважають, що можливостей показувати характер в українського прем’єра вже фактично немає. Згідно з прогнозом банку, що вийшов 22 січня і яким володіє Forbes, в цьому році розмір державного боргу України досягне 45%, а зовнішнього – 30% ВВП. Зараз ці показники – на рівні 35% і 21%. Це – майже граничне значення, за якого в інших країн, що розвиваються, траплялися дефолти. Допомога МВФ, або, можливо, Росії, полегшить ситуацію з фінансуванням державного боргу – але навіть вона не позбавить Україну від значних проблем.
Питання до Фортуни
Співрозмовник Forbes в департаменті боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів не вважає ситуацію критичною. «У питаннях боргу уряд повинен прагнути до обґрунтованості рівня боргу, темпів його зростання, і головне – можливості його обслуговування за найрізноманітніших обставин. З цими завданнями ми справляємося: за валютами запозичення за рік структура боргу не змінилася, а термін боргу – збільшився», – стверджує фахівець.
Ще один привід для оптимізму – неодноразові вдалі виходи України на зовнішні ринки в 2012 році. В результаті чотирьох розміщень державних і гарантованих урядом євробондів у минулому році Україна змогла залучити $5,4 млрд. З квітня 2012 р. ставки за 5- і 10-річними облігаціями знизилися на 250-300 базових пунктів.
Тому Кабмін і не дуже квапився з відновленням кредитної програми МВФ.
Але в Goldman Sachs вважають, що оцінка ситуації з держборгом в Україні – надмірно оптимістична. Згідно з думкою банку, структура боргу, навпаки, серйозно погіршилася, а нинішні ставки за облігаціями – нижчі від об’єктивно обґрунтованого рівня. Причини – збіг декількох факторів: схильність інвесторів вважати, що співпраця з МВФ буде скоро налагоджена, а також тимчасово високий попит на ризикові активи на глобальному ринку. До того ж, на думку авторів звіту, більшу частину зовнішнього боргу України тримає невелика група великих міжнародних інвесторів.
Фортуна буде супроводжувати Мінфін не завжди, вважають в Goldman Sachs. Злякати її можуть, наприклад, подальше погіршення ситуації в економіці (прогноз банку – падіння ВВП на 1,8% в 2013 р.) і зростання вартості фінансування. Тільки виплата відсотків за державним боргом становить $4,3 млрд на рік – або значні 2,4% ВВП.
На цей рік припадають пікові погашення – тільки за зовнішніми боргами Україні потрібно заплатити $9 млрд. І оскільки уряду вдається залучати здебільшого лише короткий ресурс – ситуація знову погіршиться. Ці ризики визнають і в Мінфіні. «Можливість рефінансування боргу в силу різних факторів – зараз дуже вагомий ризик», – говорить співрозмовник у міністерстві.
Якщо залучити кошти на ринку Києву не вдасться, це послабить його резерви. Вони і без того будуть падати – через виплати за зовнішніми боргами і те, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу вже становить 8% ВВП, йдеться в звіті. При неминучому скороченні резервів гривня девальвує. Але раз так – ситуація з виплатою за боргами, номінованими в іноземній валюті, тільки погіршиться.
Один до двох
Чи є вихід з цієї ситуації? «З урахуванням того, що рівень покриття резервами імпорту вже зараз складає менше трьох місяців, ми вважаємо, Україна звернеться по допомогу – МВФ, Росії або ринків», – йдеться у звіті. Правда, в Goldman Sachs вважають, що програма з Фондом навряд чи буде підписана раніше другого кварталу поточного року – коли ситуація в держфінансах стане абсолютно критичною.
Але навіть якщо компроміс з МВФ буде досягнутий, всіх проблем економіки це аж ніяк не вирішить.
За підрахунками Goldman Sachs, цей компроміс буде коштувати Україні 30%-вої девальвації гривні. Але це означає, що ситуація з платежами за боргом лише погіршиться. А якщо угода з МВФ буде досягнута в квітні, то поки Україна отримає перший транш, мине ще три місяці, три довгі місяці, протягом яких вгамовувати свою потребу в позиках, як і раніше, потрібно буде за рахунок виходу на відкритий ринок.
У що це виллється для держфінансів? Залежно від часу і глибини девальвації – в зростання відношення держборгу до ВВП до 39-45% до кінця поточного року.
Про те, що означає це співвідношення для країни з економікою, що розвивається, економісти вже писали. Дослідження Кармена Рейнхарта і Кеннета Рогоффа говорить, що такий стрибок держборгу до ВВП небезпечний суверенним дефолтом. Вивчивши всі дефолти країн із середнім рівнем доходів за 1970-2008 роки, вчені виявили, що більше половини криз неплатежів за держборгом припало на ті країни, де це співвідношення не досягало і 60%. Другим небезпечним «бар’єром» вони вважають показник зовнішнього боргу на рівні 30-35% до ВВП. Точнісінько як в Україні.
«Ситуація з рівнем боргу своя в кожній державі, – йдеться у звіті. – Але ці цифри дають зрозуміти, що є багато історичних прикладів, коли країни зі слабко розвиненими інституціями оголошували дефолт при співвідношеннях, які можуть здаватися досить низькими для більш розвинених країн. Наш аналіз показує, що Україна може ввійти до зони «боргової нетерпимості» вже в поточному році», – підсумовують в Goldman Sachs.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас