Давос – 2013: чи стане Всесвітній економічний форум енергетичним проривом України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос – 2013: чи стане Всесвітній економічний форум енергетичним проривом України?

1709
23 січня Президент України Віктор Янукович прибуде до швейцарського курортного містечка Давос, для участі у щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму. Серед пріоритетів на дискусіях у Давосі для Віктора Януковича – розвиток інфраструктури та енергетика. Про це повідомив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.
Тим часом експерти сумніваються, що Януковичу вдасться знайти спільну мову із західними політиками та бізнесменами, враховуючи «чинник Тимошенко», корупцію та інші проблеми в Україні.
Торік Президент Янукович теж відвідав Всесвітній економічний форум у Давосі і говорив, зокрема, про енергетику. Але тоді лідери Євросоюзу проігнорували Віктора Януковича. Під час роботи форуму західні ЗМІ, посилаючись на джерела в Єврокомісії, писали, що європейці незадоволені ув’язненням екс-прем’єра Юлії Тимошенко, оцінюючи справу проти неї як політичне переслідування.
Цього року ситуація може повторитися, прогнозують українські експерти. Так, політолог, викладач Києво-Могилянської академії Олексій Гарань вважає, що ув’язнення колишніх урядовців, політична нестабільність в Україні змушують європейських політиків і бізнесменів добре поміркувати, чи варто зустрічатися з керівником такої держави. Та і сам Президент Янукович не демонструє бажання спілкуватися з тими, хто ставить йому гострі запитання та вимоги, стверджує Олексій Гарань.
«Мені видалось цікавим, що цього разу, судячи з програми, Президент Янукович буде відсутній на вже традиційному українському ланчі, який організовує бізнесмен Віктор Пінчук», – наголошує експерт.
«Це не просто так, а тому, що на цьому ланчі неминуче будуть поставати питання, пов’язані із внутрішньою ситуацією в Україні. Очільникам України не вдалося б уникнути гострих питань», – вважає Гарань.
Енергетика: інвесторів знайти складно
Експерт з енергетичної безпеки Михайло Гончар переконаний, що за відсутності в Україні серйозних реформ, за наявності непрозорих схем при постачанні енергоносіїв, Президентові Януковичу навряд чи вдасться знайти інвесторів і домовитись про участь країни у системі енергетичного транзиту.
«Спілкування з Януковичем європейці уникатимуть. А якщо вже говорити про справи, пов’язані з енергетикою, то напевно пригадають слова самого Президента. Він нещодавно на засіданні Кабінету міністрів сказав, мовляв, що це за рівень реформування на 25 відсотків», – наголошує Гончар.
Виступ Президента перед урядовцями експерт вважає найбільш красномовним від будь-яких інших оцінок. «Як можна вести справи з державою, яка надуває щоки в енергетичній сфері, але нічого не робить заради реформування цієї сфери?», – ставить Гончар риторичне питання.
Тим часом, як ідеться у повідомленні голови Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, Віктор Янукович планує взяти участь у сесіях з енергетичних та інфраструктурних проблем. Згідно з цим повідомленням, також український лідер зустрінеться з виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом, головою Європейського парламенту Мартіном Шульцом, прем’єр-міністром Грузії Бідзіною Іванішвілі та керівниками міжнародних банків і транснаціональних корпорацій.
«Президент України виступить як співдоповідач на пленарній сесії Форуму «Прискорення розвитку інфраструктури», акцентуючи на ролі, досвіді та можливостях України у забезпеченні транзитних потоків в Євразії за напрямками «Північ – Південь» та «Схід – Захід», – ідеться у повідомленні Адміністрації Президента.
Богдана Костюк
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас