Яким буде Міністерство доходів і зборів. Детальна структура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яким буде Міністерство доходів і зборів. Детальна структура

15858
Міністерство доходів і зборів (МДЗ) тримає інтригу. Презентацію нещодавно сформованого відомства його керівництво знову перенесло. Цього разу – з 24 на 29 січня. За словами одного з учасників робочої групи з підготовки концепції МДЗ, який побажав залишитися неназваним, причина затримки – відсутність компромісу в питанні структури відомства.
У розпорядженні Forbes опинився проект структури МДЗ, який, за словами джерела, близького до керівництва міністерства, відправлений на узгодження в Кабмін. Якщо цей проект затвердять, голова МДЗ Олександр Клименко, зокрема, буде відповідати за боротьбу з економічною злочинністю в країні.
Кожному своє
Як повідомляв Forbes, за контроль над фінансовою поліцією, яку хочуть створити на основі податкової міліції та наділити повноваженнями з боротьби з економічною злочинністю, у Кабміні розгорілася боротьба. Курувати цей напрямок прагнуть МДЗ і МВС Віталія Захарченка. Головний довід останнього – більшість економічних злочинів зараз розслідує його відомство, і тільки малу частину – податківці.
Структура Міністерства доходів і зборів (проект)
Ці аргументи, схоже, не здобули успіху. Фінполіція буде знаходитися в структурі МДЗ. У цьому, пояснює близьке до Захарченка джерело в уряді, заслуга Клименка, який зумів схилити на свій бік багатьох з тих, хто приймає остаточне рішення.
Ще один бонус, який, імовірно, отримає Клименко, – більшу, у порівнянні в іншими міністерствами, кількість заступників. Згідно з документом, їх у чиновника може бути чотири, а не максимум три, як в інших міністрів. Один із заступників буде відповідати за боротьбу з економічною злочинністю та контроль над виробництвом і оборотом спирту. Решта будуть курирувати податкові питання, митницю, а також займатися оргпитаннями і підбором персоналу для МДЗ.
Структурний підхід
Ще одна інтрига – кому дістанеться посада першого заступника. Згідно з документом, її отримає зам по митниці. Але, за словами джерела Forbes, близького до голови МДЗ, це не остаточне рішення. Не виключено, що правою рукою Клименка стане зам, який буде курирувати фінполіцію.
У будь-якому випадку, прізвища претендентів називати рано. Джерело в Кабміні стверджує, що кадрове питання не вирішене, в тому числі, тому що свою людину в керівництво фінансової поліції намагається прилаштувати Захарченко. Але шанси просунути свою креатуру в заступники Клименка у голови МВС невеликі.
Єдине, про що можна впевнено говорити – в МДЗ не буде нестачі в підрозділах, відповідальних за зовнішні комунікації. Згідно з документом, за них будуть відповідати інформаційно-комунікаційний департамент і департамент стратегічного управління і інновацій.
«Поява цих відділів – особливість Клименка, а саме – його особливе ставлення до публічності», – зазначає Андрій Забловський, голова секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.
Славу неабиякого піарника Клименко заробив ще в Податковій. Там він курирував створення мультфільму про роботу колег, під його керівництвом був випущений гімн відомства.
У МДЗ теж знайдеться місце новаціям. Департамент стратегічного управління буде відповідати за ключові показники ефективності (Key Performance Indicators). Втім, їх Забловський називає всього лише даниною моді.
Катерина Сичова
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас