Інтернет на порозі тотального контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет на порозі тотального контролю

3609
«Старожил» вітчизняного телеком-ринку коментує спірний документ МСЕ про глибоку інспекцію пакетів
Стандарт глибокої інспекції пакетів (Deep Packet Inspection, DPI), схвалений Міжнародним союзом електрозв’язку (МСЕ) під час непрозорої процедури на засіданні в Дубаї, викликав гарячу полеміку як серед технічних фахівців, так і в колах захисників свободи слова. Крім іншого, технічний документ МСЕ описує механізм блокування доступу до сайтів, що містять «об’єкти, захищені авторським правом, шкідливу інформацію і протизаконний контент». За схваленим МСЕ рішенням вбачають спробу встановлення тотального державного контролю над комунікаціями, а також картельну змову виробників мережевого устаткування.
Ми розпочинаємо цикл публікацій, присвячений темі DPI, в рамках якого свою думку про явище озвучують фахівці різних напрямків. Наш перший респондент – Максим Тульєв, один зі «старожилів» українського телеком-ринку, популяризатор протоколу IPv6, засновник і директор компанії NetAssist.
Які наміри, на ваш погляд, насправді стоять за документом, ухваленим МСЕ в Дубаї?
- Тут перетнулися інтереси декількох груп. По-перше, це виробники обладнання. Вартість DPI-рішень підніме витрати операторів зв’язку навіть не в рази – на порядки! Дрібні і багато середніх гравців будуть змушені вийти з бізнесу і продати свої мережі за безцінь.
Це вигідно великим транснаціональним операторам, які хоч і втратять на обладнанні, але, врешті-решт, зможуть заробити, сильно піднявши ціни. Адже що б там не говорили й не ухвалювали – в кінцевому підсумку за все заплатить абонент, більше просто нікому!
Друга група – динозаври «традиційної» телефонії, які вже зрозуміли, що вимирають, але дуже цього не хочуть. Адже мине кілька років – і ми забудемо навіть саме поняття «телефонний номер», не кажучи вже про «міжнародний дзвінок». Skype, Jabber, інші месенджери – і все одно, чи знаходиться абонент в сусідній кімнаті чи за океаном.
Інтернет диктує інше обладнання, іншу модель бізнесу і взаєморозрахунків, і відповідно – на ринку з’являються інші гравці, що витісняють «старих» телефоністів, тобто групу МСЕ. Шляхом ухвалення різноманітних правил МСЕ прагне відібрати зв’язок як поняття в «інтернетників» і повернути його «старій гвардії».
Третя – це, звичайно ж, уряди країн, схильних до тоталітаризму (Іран, Китай, Росія та інші подібні). DPI як система дає можливість детального аналізу трафіку, в тому числі за ключовими словами, видами інформації. DPI дозволить точніше забороняти доступ до небажаного з точки зору влади контенту, а також за рахунок аналізу відвідування сайтів і листування виявляти і заздалегідь нейтралізувати потенційно нелояльних людей.
Ризикну припустити, що перша і друга група (вендори і «стара гвардія»), виходячи з власних фінансових інтересів і користуючись вищесказаним, змогла вмовити третю проштовхнути ці нормативи.
Наскільки, на вашу думку, відповідають дійсності думки про те, що за допомогою глибокої інспекції пакетів технічно можливо досліджувати будь-який інтернет-трафік? Де лежать межі можливостей DPI?
- Межі можливості DPI лежать на межі освіченості користувачів. Будь-яку систему, написану однією людиною, може обійти інша. Але для цього потрібні спеціальні технічні знання, якими володіє від сили 1% населення. Таким чином, доступ до «небажаної» інформації отримає зовсім мала кількість людей, що не «зробить погоди» в суспільстві. Урядові цілі впровадження DPI будуть досягнуті.
Яких наслідків, на ваш погляд, варто очікувати від ухвалення цього документу?
- Перше – різке, в рази або навіть в десятки разів, подорожчання всіх послуг зв’язку, за рахунок необхідності відбити вкладені в обладнання кошти, а також за рахунок монополізації ринку зв’язку.
Друге – більш ефективна цензура і стеження, що зміцнить тоталітарні режими по всьому світу.
Третє – варто чекати глобального погіршення якості роботи інтернету (затримки, низька швидкість, перебої в роботі), оскільки вроджена жадібність «телефоністів» і нерозуміння ними принципів роботи Мережі також зроблять свою справу.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас