В українській ковбасі все більше імпортного м'яса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українській ковбасі все більше імпортного м'яса

2251
Внутрішнє виробництво м’яса в Україні в 2012 році особливо не змінилося в порівнянні з 2011 роком. За даними Державної служби статистики, минулого року було вироблено 3,1 млн. тонн м’яса (в живій вазі). Практично стільки ж було вироблено і роком раніше.
Все вище і вище
Ситуація на вітчизняному м’ясному ринку в минулому році характеризувалася двома ключовими тенденціями. По-перше, Україна істотно наростила експорт м’яса за кордон. За підсумками 11 місяців 2012 року з України було вивезено м’яса на $285 млн. Це в півтора рази більше, ніж за аналогічний період 2011 року. До кінця 2012 року темпи експорту ще збільшилися. Приміром, у листопаді було експортовано в два рази більше українського м’яса, ніж роком раніше.
Зростання експорту м’яса торік здійснювалося в першу чергу за рахунок курятини. За словами глави Мінагропроду Миколи Присяжнюка, за дев’ять місяців 2012 року Україна експортувала 46,6 тис. тонн м’яса птиці, що на 5,5 тис. тонн, або 13,4%, більше порівняно з аналогічним періодом 2011 року.
На тлі збільшення експорту зростає і імпорт. Причому ще більш істотно, ніж експорт м’яса. Згідно з офіційною статистикою, за 11 місяців минулого року в Україну ввезли імпортного м’яса на $673 млн. Це в 2,5 рази більше, ніж роком раніше. Імпорт охолодженої свинини і курятини зріс в 2,8 рази. Основними постачальниками свинини були Бразилія, Німеччина і Польща. Курятину до нас завозили із США, Німеччини та Угорщини.
“Тоді як виробництво всіх видів м’яса практично не зросло, природно частина попиту на ринку була компенсована за рахунок імпорту. Деякий вплив на ринок зробила і передвиборча кампанія. Чиновники побоювалися зростання цін на продукти, у тому числі і м’ясо, тому не перешкоджали імпорту”, – говорить Єлизавета Святківська, експерт Українського клубу аграрного бізнесу.
При цьому експерт звертає увагу на те, що якщо аналізувати показники за попередні роки (2008-2010), то зростання не таке вже істотне.
Причини зростання імпорту
Серед ключових причин зростання імпорту аналітики ринку називають ціни на м’ясо всередині держави.
За словами Святківської, в першому півріччі 2012 року вітчизняні виробники яловичини і свинини зберігали досить високий рівень цін. При цьому ціни в деяких країнах ЄС були вигідними для імпорту м’яса в Україну. “Зростання поставок імпортного м’яса призвело до зниження загального рівня цін на свинину та яловичину, особливо в жовтні-грудні 2012 року. Це призвело до того, що середні ціни на худобу та птицю в 2012 році були нижчими, ніж у 2011 році на 1,5-3 грн/кг залежно від продукту”, – говорить вона.
Найменше зниження цін торкнулося ринку м’яса птиці. Голова Союзу птахівників України Олександр Бакуменко пов’язує це з внутрішнім зростанням виробництва курятини. Підприємства мали можливість наростити експорт курятини, при цьому повністю задовольнити внутрішній попит.
За його словами, низькоякісна імпортна курятина йде на переробку або на продаж на традиційних базарах.
“На мою особисту думку, ввезення курятини зросло внаслідок того, що влада навела порядок у сфері імпорту”, – вважає Олександр Бакуменко.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас