Зарплати в Китаї зростають, інвестори втікають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати в Китаї зростають, інвестори втікають

3279
Відомо, що китайське економічне диво засноване на дешевій робочій силі, проте така ситуація не може тривати вічно: зі зростанням економіки буде підвищуватися добробут людей, буде зростати й оплата праці. І ось, перший дзвіночок про те, що ситуація змінюється: багато виробників переносять виробництва в інші країни Південно-Східної Азії, пише газета The Wall Street Journal.
Обсяг прямих іноземних інвестицій в китайську економіку в 2012 р. скоротився на 3,7% до $111,72 млрд, що стало першим зниженням з 2009 р.
Звичайно, зниження іноземних інвестицій багато в чому обумовлено європейською кризою; саме Європа забезпечувала левову частину інвестицій в Китай. Однак це також є результатом довгострокової тенденції до зростання зарплат в Китаї, а також інших витрат, що роблять країну все менш привабливою для закордонних виробників, пише видання.
Саме зростанням витрат на оплату праці та скороченням трудових ресурсів пояснив уповільнення темпів економічного зростання в 2012 р. керівник Національного статистичного бюро Ма Цзяньтан.
За його словами, цього року структурні зміни на ринку праці поряд зі зростанням вартості земельних ресурсів і цінами на імпортну продукцію продовжать стримувати підйом економіки.
За контрастом з Китаєм інвестиції в економіку Таїланду збільшилися в 2012 р. приблизно на 63%, Індонезії – на 27% за перші дев’ять місяців минулого року.
Урбанізація підвищує апетит службовців, городяни не готові працювати за ті ж копійки, що і сільські жителі.
Це закономірний розвиток, зростання економіки має відображатися на добробуті населення країни, і уряд Китаю розуміє це, прагнучи збільшити в країні виробництво товарів з високою доданою вартістю та підвищити рівень оплати праці. Однак відходячи від орієнтації на виробництво найдешевших товарів, владі Піднебесної слід запропонувати новий курс на інші виробництва, які забезпечать робочі місця.
Чи готовий Китай зійти на наступну сходинку економічної еволюції? Багато фахівців вказували, що в нинішній ситуації багатьом випускникам хороших вузів важко знайти роботу, що відповідає рівню їхньої освіти. Чи вийде у Китаю змістити фокус для забезпечення роботою освіченої молоді, покаже час.
“Ми знаємо, що більше не можемо розраховувати на конкурентну перевагу, яку дає дешева робоча сила. Нам необхідно прискорити перехід до випуску товарів з високою доданою вартістю”, – заявив представник Міністерства торгівлі Китаю Шень Даньян.
Міністр торгівлі КНР Чень Демін, між тим, з оптимізмом оцінює перспективи інвестицій в китайську економіку в 2013 р., очікуючи, що показник не зміниться, в порівнянні з 2012 р.
За оцінками HSBC, на частку країн Південно-Східної Азії без урахування Китаю в даний час припадає 7,6% глобальних іноземних інвестицій (частка Китаю – 8,1%), тоді як в період азіатської кризи 1997 р. цей показник становив лише 2%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас