Азарова випороли через кабмінівського "принца" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азарова випороли через кабмінівського "принца"

8682
«Коментарі» опитали експертів з приводу сьогоднішніх критичних заяв Президента на адресу голови уряду
Давно не було чути публічних заяв Президента Віктора Януковича. На початку січня в «Комсомольській правді в Україні» вийшло його інтерв’ю, яке, судячи з чергової відмови від проведення підсумкової річної зустрічі зі ЗМІ, можна було вважати і підбиттям результатів 2012 року, і постановкою планів на 2013-й. Однак сьогодні під час засідання Комітету з економічних реформ, присвяченого Національному плану дій на 2013 рік, Президента «прорвало». Реагуючи на зачитану з листочка доповідь прем’єр-міністра Миколи Азарова про впровадження реформ у 2012 році, в якій Микола Янович всіляко уникав оцінок критичності існуючих проблем, Президент назвав роботу уряду саботажем, а сам Кабмін і його керівника – «поганими танцюристами».
«Коментарі» вирішили дізнатися в експертів, з чим же пов’язаний такий раптовий спалах гніву голови держави.
Віктор Небоженко, директор соціологічної служби «Український барометр»:
Кабмін поки що підпорядковується Азарову. І саме він керує всіма фінансовими потоками. По суті, уряд працює у нього в ручному режимі. У молодих і зарозумілих «принців»-міністрів не вистачає досвіду, щоб устежити за руками Азарова. Тому вони біжать скаржитися Президенту. А той, природно, злиться на старого. Але поки Азаров на місці, він буде робити в ручному режимі все, підставляючи молодих міністрів під якнайнепристойніші економічні наслідки. Як відомо, зараз йдуть розмови про те, що Арбузов з легкістю займе місце Азарова. Але ця версія виглядає красиво тільки на папері. Микола Янович свідомо створив систему, яка без нього не буде працювати.
Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій:
Варто враховувати, що це новий Кабмін зі старим прем’єром. І критика Президента, звичайно, спрямована конкретно на Миколу Азарова. Власне він призначався вдруге в уряд при «хлопчику-банкірі» саме для того, щоб бути «хлопчиком для биття». Все це буде продовжуватися до цілком закономірної відставки Азарова та заміни його на Арбузова.
Тарас Березовець, політолог, директор компанії стратегічного консалтингу «Berta Communications»:
Я вважаю, що подібні заяви Президента пов’язані з тим, що промови з економічних питань знаходяться в компетенції Ірини Акімової. Вона ніколи не мала до Миколи Азарова теплих почуттів, і з цієї причини доповіді, які вона готувала, виходили досить критичними. У зв’язку з цим є і другий аспект – конкуренція між Азаровим і Арбузовим, якого багато експертів називають майбутнім головою уряду.
Очевидно, що така критика буде продовжуватися. Президент в даному випадку займає позицію суворого, але справедливого вчителя, а міністри є недбайливими школярами. Це якась театральна постановка, в якій всі знають свої ролі. Тому поки буде цей Кабмін, такі уявлення будуть продовжуватися.
Дмитро Качура
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас