Захистити українське — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захистити українське

Аграрний ринок
2900
Скорочення імпорту на 1 відсоток дасть можливість країні зберегти близько 100 тисяч робочих місць. Тому наша країна продовжить боротися за підвищення торгових мит на іноземні товари.
ПЕРЕГЛЯД ВО ІМ’Я СПАСІННЯ
Експерти, опитані “КП”, вважають, що ініціативи України щодо перегляду торговельних мит у рамках СОТ повністю обґрунтовані і Світова організація торгівлі не може залишити їх без уваги.
Нагадаємо, з ініціативою переглянути торгові мита в рамках СОТ виступила Федерація роботодавців України (ФРУ). Консультації з представниками Міністерства економічного розвитку і торгівлі почалися ще в листопаді 2011 року. У вересні 2012 року уряд України звернувся безпосередньо до СОТ з усіма пропозиціями щодо підвищення ставок мит. Вимога нашої сторони – підвищити імпортні мита на 371 товарну позицію.
Ініціативу Києва сприйняли неоднозначно: учасники Ради з торгівлі товарами СОТ (а це майже 30 країн) схвалили спільну заяву, що закликає Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних ставок на широкий спектр товарів. Заяву підписали найбільші держави – учасники СОТ, включаючи США, країни ЄС і Китай. Однак уряд наполягає на продовженні переговорів з перегляду тарифних ставок. І в Федерації роботодавців України стверджують: якщо ставки не переглянути, то в країні через кілька років під загрозою зникнення опиниться ціла низка галузей економіки – такі як скляна промисловість, машинобудування і, як не дивно для країни з величезним аграрним потенціалом, сільське господарство.
У ЗОНІ РИЗИКУ
Експерти відзначають, що від непродуманих умов вступу до СОТ, на які Україна пішла в 2008 році, сьогодні найбільше постраждали саме виробники сільськогосподарської продукції. Адже до нас неконтрольовано везуть продукти харчування, які значно дешевші за вітчизняні завдяки субсидіям – їх іноземні сільгоспвиробники отримують від своїх урядів. За словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, тільки в минулому році уряд США витратив на ці субсидії близько 70 млрд доларів. Таким чином підтримують національного виробника багато імпортерів м’ясної продукції в Україну. Як результат, в наших супермаркетах м’ясо вітчизняного виробництва коштує дорожче від імпортного.
До того ж продукція, що ринула в країну, часто виявляється неякісною. Олександр Мостіпан, голова ТОВ СП “Нива Переяславщини”, яке займається виробництвом свинини, каже, що Україна в першу чергу повинна контролювати якість тих продуктів харчування, які до нас везуть:
- Ми повинні побоюватися не завезення м’яса, а контролювати, щоб до нас не везли всілякий “непотріб”, який називається “м’ясо блочне”, куди входять відходи, шматки вовни, а потім це все у нас йде на переробку.
Перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло пояснив, що до вступу до СОТ Україна забезпечувала себе продуктами харчування на 95%, а зараз значно менше.
- Враховуючи, що в 2012 році в Україні стрімко погіршувався стан торговельного балансу та імпорт істотно домінував над експортом, у нас є всі підстави говорити, що позиція держави щодо подачі заявки про перегляд торгових мит є абсолютно обґрунтованою, – вважає Жаліло.
Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ під час виступу на з’їзді ФРУ наголосив, що скорочення імпорту на 1 відсоток дасть країні 100 тисяч додаткових робочих місць.
- Нам необхідна програма заміщення імпорту, нам потрібно запустити механізми, щоб в Україні було вигідно виробляти власні товари, – зазначив голова ФРУ.
Тарифи в рамках СОТ потрібно переглядати, впевнений президент Української аграрної конфедерації, голова ради підприємців при Кабінеті міністрів Леонід Козаченко. Це може стати першим кроком на шляху сталого розвитку агросектору, це може допомогти інвестиції для модернізації сільського господарства. А щоб українське було виробляти не просто патріотично, але ще й вигідно, потрібно створити умови.
Ольга Кононенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас