Якою буде українська поліція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якою буде українська поліція

3168
До 2015 року в Україні може з’явитися своя поліція, заявив в кінці минулого тижня Сергій Черних, заступник міністра внутрішніх справ. Чиновник пояснив: поліція буде займатися тим, чим зараз відає міліція, але по різних напрямках – кримінальному, транспортному і т.д. – працюватимуть окремі підрозділи.
У робочій версії проекту реформи, що потрапила в розпорядження Forbes, видання виявило ще багато нюансів, про які силовик промовчав.
Силові чиновники
Згідно з документом, якщо задумане буде реалізовано, головний силовий орган країни повинен стати цивільним. В апараті МВС не буде силовиків – тільки чиновники. Вони будуть визначати політику в своїй сфері, а всі правоохоронні функції виділять в окремі органи.
Центральним органом в системі виконавчої влади в структурі МВС повинна стати поліція, яка замінить нинішню міліцію. Поліція буде займатися громадською безпекою, боротьбою зі злочинністю, забезпеченням безпеки дорожнього руху і т.п. Кожним із напрямків буде відати відповідна поліція: транспортна, кримінальна, поліція цивільної безпеки тощо – всього п’ять. Поки не вирішено питання, кому відійде у підпорядкування фінансова поліція, яку планують створити на базі всіх силових відомств, які борються з економічними злочинами.
Ще одна ідея реформи – інтегрувати підрозділи з боротьби з організованою злочинністю в Карний розшук, а патрульно-постову службу міліції та дорожньо-патрульний підрозділ ДАІ злити в єдину патрульну службу поліції. «Це нормальна європейська практика», – говорить адвокат Василь Зайченко, в минулому – начальник Центру безпеки дорожнього руху ДАІ МВС України.
У перших редакціях документа в сферу відповідальності поліції повинні були входити також функції пожежної безпеки і надзвичайних справ. Але грудневі призначення у складі Кабміну на цих планах поставили хрест – тепер обидві функції виконує Державна служба України з надзвичайних ситуацій, яка підпорядковується Міноборони.
Шило на мило
Питання про створення поліції остаточно поки не вирішене. У липні минулого року в Раду був внесений проект Закону про поліцію тоді ще нардепів-регіоналів Василя Грицака і Валерія Коновалюка. Але він встиг пройти в парламенті лише одне читання, а в грудні 2012-го його було знято з розгляду. Тепер, щоб Рада повернулася до питання, говорить Володимир Олійник, заступник голови Комітету ВР із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, ініціатива повинна виходити від президента чи Кабміну. За словами співрозмовника Forbes, знайомого з процесом розробки реформи, проект закону буде подано міністерством, і, швидше за все, він на 70-80% буде дублювати пропозиції Грицака і Коновалюка.
Сергій Черних, заступник міністра внутрішніх справ, обіцяє, що перетворення міліції на поліцію буде тривати з 2013 по 2015 р. А співрозмовник Forbes в Кабміні уточнює: розділити міністерство і міліцію повинні вже в цьому році, а наступні два підуть на створення Бюро розслідувань, служби правопорядку і реформу внутрішніх військ.
Від нової назви міліції, знайомої українцям за західними фільмами, МВС сподівається отримати іміджеві дивіденди і частково профінансувати реформу за рахунок коштів ОБСЄ.
Внутрішні трансформації повинні початися зі спільної атестації співробітників МВС. У результаті перевірки всіх силовиків на їх профпридатність штат відомства повинен скоротитися. У проекті Закону про поліцію, що потрапив у ВР минулого літа, з 330 тисяч співробітників правоохоронних органів збиралися скоротити 15%. Хоча в масштабні скорочення у відомстві все ж не вірять. «Якщо все буде проходити за правилами, зі здачею фізичних нормативів, то чим вище звання співробітника, тим складніше буде йому здати норматив. Але якщо атестацію будуть проводити так, як зараз, нічого не зміниться», – зазначає співробітник УБЕЗ, який попросив не називати його імені.
Змінитися якість роботи може в разі впровадження іншої ініціативи – якщо з проекту закону Грицака-Коновалюка в урядовий законопроект перекочує норма про те, що співробітникам, що залишилися, органів серйозно підвищать зарплату. За старим проектом закону, оклад рядового правоохоронця після реформи повинен збільшитися в чотири рази – з 1300 до 5600 грн.
Але навіть якщо про цей пункт автори реформи не забудуть, реалізувати його в цьому році буде непросто. «Щоб провести реальну реформу, потрібні серйозні кошти. Адже мало просто перейменувати відомства – для цього потрібно дати таку зарплату та організувати такий конкурс, щоб в силові структури потрапляли лише чесні, розумні та освічені люди. Точно так само мало назвати міліцію поліцією – потрібно, щоб поліцейські хоча б могли забезпечити себе паливом, а не просити на нього гроші у підприємств», – пояснює Олійник. За нинішніх проблем в державних фінансах домогтися цього навряд чи можливо, упевнений нардеп.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас