Кабміну передадуть право визначати рівень тарифів на тепло і воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабміну передадуть право визначати рівень тарифів на тепло і воду

Казна та Політика
2929
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, пропонує передати Кабінету міністрів право визначати рівень тарифів на тепло і воду, повідомили в прес-службі регулятора.
Згідно з повідомленням, комісія розробила і внесла в Кабмін постанови, згідно з якими уряд буде визначати рівень зміни тарифів на тепло- і водопостачання, а також графік таких змін. При цьому регулятор у відповідь на публікації в ЗМІ зазначає, що не планує 30-відсоткового підвищення тарифів на тепло і воду в Україні.
Розрахунки щодо коригування тарифів були зроблені Нацкомісією влітку 2012 року в рамках виконання завдання з приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Восени 2012 року розрахунки були передані в Кабінет міністрів для узгодження. Розрахунки показували, що доведення тарифів до рівня покриття буде досить суттєвим і відчутним для населення, тому графік коригування тарифів був відхилений.
У Нацкомпослуг пояснили, що існує два терміни – «економічно обґрунтований» тариф (яким тариф повинен бути) і «тариф до оплати за надану послугу» (скільки платить населення). Станом на 14 січня 2013 р, за розрахунками комісії, в середньому по Україні економічно обґрунтований тариф на теплову енергію для населення становить 325 грн/Гкал. (Чинний – 227 грн/Гкал., рівень відшкодування – 70%).
У сфері водопостачання середня економічно обґрунтована вартість 1 куб.м води для населення складає 5,97 грн (чинний тариф – 3,63 грн/куб.м, рівень покриття – 60%). Різницю між економічно обґрунтованим і чинним тарифом відшкодовує держава.
Під контролем комісії знаходяться 134 підприємства водопостачання та водовідведення (близько 89% ринку води) і близько 298 підприємств теплоенергетики (близько 96% ринку тепла).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас