За товари вартістю понад 150 тис. гривень потрібно буде розраховуватися тільки платіжною карткою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За товари вартістю понад 150 тис. гривень потрібно буде розраховуватися тільки платіжною карткою

Валюта
11091
Ідея встановити ліміт з використання готівки при купівлі товарів в Україні активно обговорювалася ще в 2012 році, коли схвалили закон, що дозволяє НБУ встановлювати такі ліміти. У багатьох європейських і не тільки європейських країнах існують такі ліміти. А в окремих країнах взагалі традиція розраховуватися платіжними картками настільки популярна, що частка розрахунків з використанням готівкових коштів дуже невелика. В Україні якраз навпаки. Згідно з офіційними даними, в торговельній мережі тільки близько 16% куплених товарів оплачуються за допомогою платіжної картки, все інше – це готівкові розрахунки. Тому встановлення ліміту на використання готівкових грошей – це одна з дій, спрямованих на перетворення України на європейську розвинену державу, де дійсно менше використовують готівкові кошти.
Логічно встановити ліміт з використання готівки в розрахунках на рівні 150 тис. грн. Згідно з українським законодавством про боротьбу з “відмиванням брудних грошей”, суми, що перевищують 150 тис. грн., підлягають обов’язковому моніторингу з боку банків та інших платіжних систем, і про операції з такими сумами повідомляється в Держфінмоніторинг. Таким чином відстежується рух готівкових коштів з метою виявлення фактів “відмивання брудних грошей”. В результаті, це дозволяє зменшити “відмивання” грошей та оперативно виявляти осіб, які займаються цими незаконними діями.
У даній ситуації ліміт на використання готівкових грошей на рівні 150 тис. грн не буде проблемою для більшості населення України. Сума 150 тис. грн буде стосуватися тільки покупок автомобілів, нерухомості, дуже дорогих ексклюзивних речей, типу шуб або ювелірних виробів. Що ж стосується інших покупок, то населення, як і раніше, зможе без проблем розраховуватися готівковою гривнею в торговій мережі при традиційних покупках.
Ліміт на використання готівкових грошей не означає, що товари вартістю більше 150 тис. грн не можна буде купити. Просто доведеться використовувати інші методи оплати, найчастіше платіжні картки, але можуть бути й інші методи оплати через банківську мережу. У будь-якому випадку, оплатити товар вартістю більше 150 тис. грн проблем не буде. Головне, щоб були гроші в таких кількостях у фізичної особи.
Що стосується купівлі автомобілів і нерухомості, то тут дійсно можуть бути часткові зміни не тільки в оплаті товару, але і в ціноутворенні. Як відомо, згідно з українським законодавством забороняється вказувати ціни не в гривні. І хоча це тільки входить у звичку, але процес іде. І все більше і більше автомобілів та нерухомості навіть на вторинному ринку оцінюється в гривні. Повільно, але відбувається відучування населення від валюти. Встановлення ліміту на використання готівкової валюти цей процес відмови від валюти як засобу платежу та оцінки вартості товару буде тільки прискорювати. В умовах ліміту при купівлі квартири або нерухомості, навіть на вторинному ринку, оплату можна буде здійснити лише в гривні. В результаті, вартість товару буде все більше і більше оцінюватися в гривні, і ціна його буде вже залежати не від курсу долар/гривня, а від інших факторів.
Тому на дуже популярне питання, чи будуть зростати ціни на нерухомість в Україні в 2013 році, можна відповісти цілком чітко: ціни на нерухомість зростатимуть, але в гривні. Більше використання гривні може істотно переоцінити вартість української нерухомості, оскільки потрібно буде враховувати гривневу інфляцію, при цьому реальну інфляцію. Так що ціни на нерухомість можуть істотно змінитися в результаті введення цього ліміту.
З точки зору самого переходу українців на безготівкові розрахунки при купівлі автомобілів і нерухомості особливих проблем не буде, так як діюча банківська система і зараз дозволяє це робити дуже швидко і без втрати грошей. Діючі ліміти з переведення безготівкових коштів між фізичними особами відрізняються по різних банках, але дуже багато банків утримують мінімальну комісію за такого роду операції. Тому завжди є можливість знайти банк, де за послуги з переказу грошей з одного рахунку на інший оплата складе всього 1 гривню. Багато банків взагалі не беруть грошей, якщо платіж здійснюється з одного рахунку фізичної особи на інший рахунок фізичної особи в межах одного банку. Тому не варто думати, що безготівкові розрахунки можуть якось вплинути на подорожчання витрат фізичних осіб. Навпаки, окремі банки навіть платять невеликий бонус, якщо фізична особа використовує їх платіжну картку в розрахунках при купівлі товарів.
Як будь-яке нововведення, ліміт з використання готівки буде сприйнятий неоднозначно. Потрібен буде час, щоб українці звикли розраховуватися платіжними картками. Тому немає нічого дивного, що при купівлі автомобілів та нерухомості нотаріуси не будуть реєструвати угоду, поки покупці не нададуть копію платіжного документа, де буде вказано, платежі здійснені в безготівковій формі. З часом українці звикнуть використовувати безготівкові розрахунки, і зайвий контроль можна буде скасувати.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас