Хто відповість за Арбузова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто відповість за Арбузова

2952
Провал голосування за відставку голови НБУ знову загострив питання: чи є у Президента людина, здатна забезпечити йому «раболіпний» парламент
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко прямо з комітетських слухань з питання збереження Гостинного двору помчав під «купол», щоб зачитати з трибуни ВР подання про відставку голови Нацбанку Сергія Арбузова. Тобто, Юрій Романович на момент виходу на парламентську трибуну повинен був мати стовідсоткову гарантію того, що відставку Арбузова Рада схвалить. Інакше навіщо взагалі було ставити це питання на голосування. Однак опозиція простим арифметичним підрахунком визначила: питання щодо голови НБУ ухвалено не буде. І пішла в атаку на Мірошниченка, який досить нервово реагував на репліки опозиціонерів з приводу необхідності звіту Арбузова. Провал голосування та подальша комічна спроба спікера Володимира Рибака поставити питання на «повторку» підтвердили: «регіонали» не змогли забезпечити позитивний результат через порушення партійної дисципліни цілою групою товаришів. Не вдалося їм протягнути це питання навіть шляхом «кнопкодавства» деяких нардепів за «того хлопця». Що зафіксували журналісти і депутати-опозиціонери.
Виникає питання: чому на сьогоднішнє засідання парламенту з’їхалися не всі депутати «більшості», як того вимагала політична ситуація, і хто не зміг забезпечити явку? У Раді на момент голосування за підрахунками опозиціонерів не було осіб 40 з числа «регіоналів» і «тушок». Зокрема, були відсутні «регіонали» Павло Балога, Зубик, Нечипоренко, Пресман, Тігіпко, а ще 25 нардепів з ПР не голосували. Іншими словами, за них не встигли проголосувати «кнопкодави». Таким чином, в «прокаті» Арбузова винні Бережна, Богословська, Геллер, Добкін-мол., Кий, Кацуба, Пшонка-мол., Олег Царьов, Віталій Хомутинник та інші видні члени. Як анекдот виглядало голосування за повернення до розгляду цього питання. Виявилося, що «регіонали» Щербань і Сергій Клюєв, що перший раз проголосували «за», а другий – вже були відсутні. Куди вони встигли запропаститися за шість хвилин між двома голосуваннями – загадка. За тих же шість хвилин раптом проявився в сесійній залі Юрій Чертков, чия картка не голосувала за відставку голови НБУ, але за повернення до голосування раптом проголосувала. До речі, виявилося, такі фокуси в стилі Урі Геллера, крім Чорткова, вміють робити й інші «регіонали»: вдруге не голосували вже 18 осіб. А ось «тушки» чудесам не навчені, тому їхніх голосів не вистачало як при першому голосуванні, так і при другому.
Одним словом, тепер, щоб Арбузов міг повністю легітимно працювати в уряді, а Ігор Соркін – змінити його на посаді голови НБУ, необхідно нове подання Президента про відставку нинішнього голови Нацбанку. Його, швидше за все, спробують внести завтра. Якщо недбайливих депутатів-відпускників вдасться довезти до Києва. У всякому разі, повернутися до цього питання, як того вимагав Мірошниченко, так і не вдалося. Більше того, не допоміг і приїзд до Ради Андрія Клюєва (у всякому разі, Андрія Петровича в будівлі парламенту бачили кілька депутатів). До речі, з самого ранку «регіонали» не під запис говорили, що Клюєва, мовляв, в Україні немає, але як голосувати, вони знають і самі. Виявилося, без батога і пряника не обійтися. Причому, у Клюєва це не перший випадок, коли без нього «миші йдуть у танок». Не поважають?
Другий важливий момент: про те, що не вистачає голосів, не міг не знати і спікер Володимир Рибак. Або ж його дезінформували. Хто? Олександр Єфремов? Навряд чи. Тому ситуація з голосуванням за відставку Арбузова наштовхує ще на одне питання: невже в ПР намалювалася «фронда» політичних старослуживих проти «духів»?
Василь Ємельянов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас