В Україні хочуть узаконити "злодіїв у законі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть узаконити "злодіїв у законі"

9175
Народний депутат Геннадій Москаль (ВО “Батьківщина”) днями зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який передбачає встановлення кримінальної відповідальності за статус “злодій в законі”, також за приналежність до так званого “злодійського миру”. Саме “миру”, а не “світу”. Вочевидь, це нові правила лексикології, про які ще не знають навіть у Міносвіти.
Для чого закон
Як зазначено у пояснювальній записці, в Україні “організована злочинність стала одним із визначальних факторів, що загрожують національній безпеці і стабільності в державі”. І саме “злодії в законі” є ключовими елементами цієї організованої злочинності. При цьому, таке явище, на думку Москаля, утворилося у 30-х роках XX століття, не має аналогів у світовій кримінальній практиці, і притаманне для країн СНД. Основним каналом потрапляння до нашої країни “злодіїв в законі” є Грузія, Росія, Вірменія, Азербайджан.
На думку депутата, Україні для боротьби з таким кримінальним явищем необхідно перейняти позитивний досвід Грузії та Росії. Так, у Грузії у 2005 році було ухвалено спеціальні закони що дозволило забезпечити перебування у спеціально створеній в‘язниці близько 50 “злодіїв в законі”, а також повальне вигнання із Грузії інших кримінальних “вершків”.
У Росії подібні заходи почали вживати з 2009 року, коли було ухвалено законодавство, яке передбачає для так званих “злодіїв в законі” посилену відповідальність (від 12 до 20 років неволі, або довічне ув’язнення) і обов’язкове врахування згаданого статусу як обтяжуючої обставини. Але це має негативні наслідки для України – саме до нас російські “кримінальні елементи” їдуть для продовження своєї діяльності.
“Для посилення боротьби із цією “лиходійською елітою” окрім постійної роботи оперативних служб необхідно законодавчо визначити саме поняття “злодія в законі” та механізм відповідальності таких “авторитетів”. А тому необхідно внести відповідні зміни до КК України”.
Визначення термінів і покарання
Отже, законопроект визначає “злодійський мир” (певно, саме це слово, бо у злодіїв панує згода і спокій у справах…) як будь-яке об’єднання осіб, що діють відповідно до встановлених, визнаних ними спеціальних правил, метою якого є залякування, погрози, примус, насильство, умови нерозголошення, злодійські розбори (вирішення спорів за допомогою погроз, примусу, насильства, залякування або інших незаконних дій), залучення неповнолітніх до злочинних дій, вчинення злочинів або підбурювання до вчинення злочинів, з метою отримання прибутку членами об’єднання або іншими особами.
Членом злодійського миру є будь-яка особа, яка визнає злодійський мир, поділяє його правила, підтримує його (в т.ч. публічно) і активно діє для здійснення його цілей (в т.ч. виконує доручення “злодія в законі”).
А от “злодієм у законі” є особа, яка відповідно до спеціальних правил у будь-яких формах організовує та/або керує злодійським миром, (користується авторитетом у членів злодійського миру, надає їм завдання/доручення, що сприяють досягненню цілей злочинного миру, організовує злодійські розбори, бере участь у зібранні (сходці) “злодіїв у законі” тощо)”.
За належність або членство до злодійського миру передбачається позбавлення волі строком від 5 до 8 років. А наявність статусу “злодій в законі” карається позбавленням волі строком від 8 до 15 років.
Наразі законопроект має статус “надано для ознайомлення”. Хочеться сподіватись, що терміни все ж таки буде виправлено, і у законопроекті фігуруватиме поняття “злодійський світ”. Тим не менше, ініціатива все ж таки позитивна, але тільки якщо вона не буде в подальшому спотворена.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас