Посол України при ЄС: МС обіцяє Україні короткострокові дивіденди в обмін на втрату суверенітету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посол України при ЄС: МС обіцяє Україні короткострокові дивіденди в обмін на втрату суверенітету

666
Вступ України в Митний союз принесе країні лише короткострокові дивіденди, вважає представник України при Європейському Союзі, посол Костянтин Єлісєєв.
“Вступ до Митного союзу може дати Україні лише короткострокові дивіденди: ті кілька мільярдів доларів, про які говорить Москва, – це тільки плата в обмін на втрату суверенітету України в контексті здійснення власної торгової політики і відмови від курсу на інтеграцію з ЄС”, – написав дипломат у своїй статті “7 міфів з приводу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС”, опублікованій на сайті “Української правди” в середу.
У той же час, за його словами, Угода про асоціацію з ЄС юридично фіксує політичні гарантії суверенітету, незалежності і територіальної цілісності Української держави.
К.Єлісєєв зазначив, що створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС надасть доступ до більшого і більш прогнозованого ринку з вищою платоспроможністю споживачів. Крім того, за словами дипломата, ЗВТ з ЄС буде стимулювати поліпшення бізнес-клімату в Україні, зміцнювати правову державу, а також призведе до модернізації країни.
“Сьогодні перед Україною намагаються поставити вибір: куди йти – в ЄС чи в Митний союз? Причому, як не парадоксально, найбільш категорично питання ставить саме Митний союз… Вибір між ЄС і МС – це вибір між очевидним і гіпотетичним, перевіреним і ризикованим. Нам пропонують забути про “цивілізований вибір”, про політичну риторику двох десятиліть української незалежності, про зусилля, докладені на європейському напрямку – і зробити розворот на 180 градусів на користь відносно нового регіонального проекту, до якого в українського суспільства (так вже склалося) маса питань політичного характеру”, – написав К.Єлісєєв.
Він додав, що Україні слід шукати компроміс між європейським і російським напрямом, але не “ціною відмови від європейського вибору”. “Асоціація з ЄС повинна бути. Так само, як і європейська інтеграція України. Якщо Росія як лідер Митного союзу керується інтересами не тільки своїми, але й своїх партнерів, то вона дасть Україні можливість поєднати євроінтеграцію з одного боку і партнерство з Митним союзом – з іншого”, – підкреслив посол при ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас