МВФ дорікнув Латвії "надмірною економією" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дорікнув Латвії "надмірною економією"

1090
Міжнародний валютний фонд розкритикував скорочення мінімального гарантованого доходу (GMI) в Латвії, зазначивши, що цей захід завдасть шкоди системі підтримки незаможних верств населення. Про це пише Bloomberg. Зазвичай МВФ, навпаки, вітає заходи економії.
У МВФ відзначили, що скорочення витрат на соціальні потреби збільшує розрив між доходами багатих і бідних громадян, сприяє еміграції в більш багаті держави ЄС, а також гальмує економічне зростання країни.
З 1 січня 2013 року в Латвії набув чинності закон, згідно з яким допомога GMI знизилася з 40 латів для дорослих і 45 латів для дітей до 35 латів (66,5 долара) для всіх. При цьому органи місцевого самоврядування мають право підвищувати розмір допомоги для окремих груп незаможних громадян. Влада країни пояснила рішення тим, що зниження допомоги буде стимулювати громадян шукати роботу.
Заходи економії поряд з успішними випусками держоблігацій дозволили Ризі достроково розрахуватися за кредитом МВФ на суму 820 мільйонів латів (1,56 мільярда доларів). 20 грудня 2012 року Латвія повернула решту 493 тисячі латів.
У червні 2012 року голова МВФ Крістін Лагард навела Латвію як приклад іншим країнам ЄС. Керівник фонду закликала державу вчитися у Риги проводити реформи і боротися з кризою. Лагард зазначила, що країни з великим держборгом повинні скорочувати бюджетні витрати одночасно за різними статтями, як це було зроблено в Латвії. В іншому випадку, за її словами, термін проведення реформ збільшиться, і перетворення не дадуть належного ефекту.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас