Лавров їде в Україну для підготовки державного візиту Януковича до Москви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавров їде в Україну для підготовки державного візиту Януковича до Москви

643
Візит міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова в Україну може бути пов’язаний з підготовкою державного візиту Президента України Віктора Януковича до Москви, зокрема, з формуванням програми візиту.
Таку думку висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.
«Тому і новий міністр (міністр закордонних справ України Леонід Кожара – ред.) поїде в Москву також з підготовкою цього візиту, але паралельно відбуватимуться переговори щодо підписання якихось нових угод», – сказав В.Фесенко і додав, що не відкидає, що до дати візиту В.Януковича до Росії можуть готувати угоди, пов’язані з Митним союзом або ЄврАзЕС.
«Питання Митного союзу не закрито. Переговори будуть продовжуватися. Те, що не відбувся візит Януковича до Москви, і не були підписані відповідні документи, означає лише те, що на той момент не був знайдений взаємоприйнятний компроміс», – сказав В.Фесенко.
Він зазначив, що ключовими фігурами в напрацюванні угод між Росією та Україною щодо МС та газової сфери є прем’єр-міністри країн, віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко і міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.
«Якщо будуть їхні візити до Москви найближчим часом, це буде означати, що триває переговорний процес щодо нової газової угоди, а відповідно, може обговорюватися і питання взаємодії між Україною та Митним союзом. Але такі питання – вже сфера компетенції прем’єр-міністра», – сказав експерт.
Також В.Фесенко висловив переконання, що візит до Москви міністра доходів і зборів України Олександра Клименка означатиме серйозну фазу переговорів щодо тієї чи іншої форми участі України в Митному союзі.
Як повідомлялося, 3 січня, перед засіданням Кабінету міністрів міністр закордонних справ України Леонід Кожара повідомив, що під час візиту в Україну міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова 13-14 січня 2013 року будуть обговорюватися питання співробітництва України з Митним союзом.
“13-14 січня в Україну прибуває міністр закордонних справ (Російської Федерації – ред.). Ці перші місяці ми активізуємо діалог з РФ щодо форматів співпраці України з МС, не будучи членом Союзу”, – сказав Л.Кожара. При цьому він не деталізував, які додаткові питання будуть виноситися на обговорення під час візиту С.Лаврова в Україну. “Це (порядок денний візиту – ред.) узгоджується”, – сказав Л.Кожара.
Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що якщо Україна не зможе домовитися з Митним союзом про співпрацю, то втратить величезний ринок експорту своєї продукції. На думку голови уряду, у співпраці і з МС, і з Євросоюзом Україна вважає пріоритетом свої економічні інтереси. Прем’єр також зазначив, що будь-які угоди з МС будуть підписуватися тільки після того, як будуть знайдені узгоджені рішення про співпрацю з цією організацією.
Раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна “поступово буде приєднуватися до правил Митного союзу”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас