Україна сказала, коли буде предметно говорити про приєднання до МС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна сказала, коли буде предметно говорити про приєднання до МС

918
Предметно обговорювати питання про приєднання України до Митного Союзу можливо тільки після вступу Білорусі і Казахстану до Світової організації торгівлі (СОТ), вважає колишній міністр економіки України Богдан Данилишин.
Про це він заявив в коментарі УНІАН.
«Питання приєднання до Митного союзу може порушуватися лише після того, як всі члени МС, не тільки Росія, але й Білорусь, і Казахстан стануть членами СОТ. Приєднання України до Союзу можливе лише на умовах СОТ, що означає прийняття країнами-членами МС умов України», – заявив Б.Данилишин.
При цьому він підкреслив, що теоретично, в разі приєднання України до МС Росії, Білорусі та Казахстану, Європейський Союз повинен буде створювати зону вільної торгівлі тільки з Митним Союзом, а не з окремою країною (Україна), яка буде входити в цей Союз.
Б.Данилишин відзначив, що ЄС не практикує утворення ЗВТ з тими регіональними утвореннями, в які входять країни не члени СОТ.
“Таким чином, у разі приєднання України до Митного Союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, це спричинить фактичне припинення переговорного процесу з ЄС до моменту вступу всіх зазначених країн до СОТ”, – зазначив Б.Данилишин.
У той же час, відзначає екс-міністр економіки, утворення ЗВТ між Україною та ЄС не буде перешкодою торговельним відносинам України з країнами Митного Союзу.
«Політика ЄС передбачає створення зон вільної торгівлі з багатьма країнами світу, тому можна припустити, що вступ країн (Білорусі та Казахстану) до СОТ відкриє дорогу до переговорів про створення зони вільної торгівлі між ними та ЄС», – зазначив він.
Разом з тим, Б.Данилишин підкреслив, що в даний час гармонізація митних тарифів України та Митного Союзу неможлива, враховуючи розподіл тарифних зобов’язань України, що фактично зафіксовано Законом “Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі”, схваленим Верховною Радою України 10 квітня 2008 року.
«Участь України в МС може зажадати перегляду існуючих двосторонніх угод про вільну торгівлю, стороною яких є Україна, враховуючи, що Митний союз є єдиною митною територією всіх країн-членів Союзу», – підкреслив Б.Данилишин.
Нагадаємо, що Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний в РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3+1».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас