Переговори про виділення $308 млн на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород виходять на фінішну пряму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори про виділення $308 млн на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород виходять на фінішну пряму

Енергетика
550
Київ і міжнародні фінансові інституції завершують переговори про виділення $308 млн на модернізацію української ділянки магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.
Відповідну угоду може бути підписано вже на початку цього року, повідомив представник України при Європейському Союзі, посол Костянтин Єлісєєв в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
За його словами, в кінці минулого року переговорний процес про виділення міжнародними фінансовими інституціями $308 млн на пілотний проект із модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород значно активізувався.
“Я сподіваюся, що в цьому році робота увійде у фінальну фазу, буде підписано відповідну угоду і фінансування буде відкрито”, – висловив сподівання посол.
К.Єлісєєв зазначив, що в процесі мобілізації ресурсів міжнародних фінансових інституцій роль координатора взяла на себе Європейська комісія. При цьому він також не відкинув, що тема модернізації української ГТС, як і загальне питання енергетичної безпеки, обговорюватимуться під час майбутнього саміту Україна – ЄС, який пройде 25 лютого в Брюсселі.
Як повідомлялося, пріоритетними проектами модернізації та реконструкції ГТС України є західний транзитний коридор (газопроводи “Союз”, Уренгой-Помари-Ужгород і “Прогрес”) і південний (газопроводи Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл).
Україна влітку 2011 року офіційно оголосила про початок докорінної модернізації своєї ГТС за рахунок власних коштів, яка, за попередніми розрахунками, обійдеться в $5,3 млрд протягом п’яти-семи років. Інвестиції в модернізацію магістральних газопроводів України дозволять зменшити собівартість транспортних послуг за рахунок поліпшення ефективності роботи системи в частині підвищення ККД.
Першим етапом реконструкції ГТС стануть роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який передбачає реконструкцію української ділянки газопроводу і розрахований на три роки. Загальний обсяг інвестицій в перший етап оцінюється в $538,87 млн. У ЄБРР і ЄІБ планується залучити 308 млн (по $154 млн), ще $230,87 млн складуть власні кошти “Нафтогазу України”.
Протяжність української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород становить 1160 км, діаметр труби – 1420 мм.
Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході – 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову – 3,5 млрд куб. м.
Транзит природного газу по території України в країни Європи і СНД в 2011 році збільшився на 5,7% (на 5 млрд 595,17 млн куб. м), порівняно з 2010 роком – до 104 млрд 197,67 млн куб. м.
“Укртрансгаз” експлуатує систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни. Пропускна спроможність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході – 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи – 142,5 млрд куб. м, Молдову – 3,5 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас