РФ пред'явила Україні митно-газовий ультиматум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ пред'явила Україні митно-газовий ультиматум

Енергетика
8504
Росія не буде знижувати для України ціну на газ, заявив директор Департаменту економічного співробітництва МЗС РФ Олександр Горбань.
“Що ж стосується вимог продавати Україні газ за такими ж цінами, як Білорусі, то вони нездійсненні. Росія на це не піде. В честь чого?” – сказав він в інтерв’ю “Інтерфаксу”.
Як підкреслив дипломат, “Росія і Білорусь – члени Митного союзу, ми рухаємося до Єдиного економічного союзу”. За його словами, російська сторона запропонувала Україні вступити до Митного союзу та отримувати газ за тими ж цінами, що й Білорусь. “Але Україна хоче одночасно зберегти два вектори: і вступити в Євросоюз, де її особливо і не чекають, і взяти участь в Митному союзі, але тільки за тими параметрами, які їй вигідні. Але так не буває. Не можна бути трохи вагітним”, – сказав О.Горбань.
Він зазначив, що контракт, підписаний з Україною, спочатку був “досить пільговий”, він передбачав ціну на газ для України на 100 доларів дешевшу, ніж середня ринкова ціна того часу.
“Зараз Україна хоче ще меншу ціну, але при цьому поводить себе досить суперечливо”, – зазначив О.Горбань. Він нагадав, що свого часу Росія хотіла створити консорціум спільно з Україною та ЄС з експлуатації української газотранспортної системи, проте Київ відмовився, і Росія була змушена будувати трубопроводи в обхід України.
“Ну і до чого це призведе? Все закінчиться тим, що гігантська купа заліза на території України, яка колись була трубопроводом, просто заіржавіє і її можна буде здати на металобрухт”, – підсумував О.Горбань.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас