У РФ погрожують, що можуть подати на Литву в міжнародний суд у справі "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ погрожують, що можуть подати на Литву в міжнародний суд у справі "Газпрому"

Енергетика
550
Росія має право подати на Литву в міжнародний арбітражний суд у “справі Газпрому”, якщо не вдасться домовитися в процесі двосторонніх консультацій, які намічені на січень 2013 року, повідомив “Інтерфаксу” директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Максим Медведков.
За його словами, така можливість у РФ може з’явитися вже в лютому 2013 року.
М.Медведков пояснив, що питання, пов’язані з третім енергопакетом в ЄС, діляться на дві частини.
По-перше, за його словами, ті заходи, які у виконання цього енергопакету прийняли або приймають деякі члени ЄС, на погляд російської сторони, порушують положення двосторонніх угод про захист і заохочення капіталовкладень з цими країнами.
“Тому з однією з країн – Литвою, ми вже почали процедуру офіційних консультацій у зв’язку з ознаками порушення цієї угоди. З іншими країнами ми готуємося до цієї процедури, і відповідно, ми будемо дивитися, до чого ці консультації приведуть і чи буде вирішена ця проблема”, – сказав він, пояснивши, що якщо консультації не приведуть до домовленостей, то у РФ є право подавати в міжнародний арбітражний суд.
М.Медведков зазначив, що суть третього енергопакету ЄС в тому, що якщо ви є одночасно виробником і транспортером газу, то ви повинні свої транспортні активи в Європі продати. “А це, з нашої точки зору, є конфіскацією, бо ви втрачаєте власність”, – пояснив він.
За його словами, в деяких двосторонніх угодах є застереження про те, що конфіскація і націоналізація можливі, але тільки в суспільних інтересах і тільки з виплатою справедливої, адекватної компенсації, тому виникає логічне запитання – у чому тут суспільний інтерес і яка має бути компенсація.
Друга лінія, по якій Мінекономрозвитку, за його словами, працює, це лінія СОТ. М.Медведков зазначив, що у російської сторони є питання з приводу відповідності цього енергопакету нормам СОТ і це питання також буде обговорюватися в рамках торгової організації.
У середині грудня, як повідомлялося, Росія заявила про підготовку нового проекту угоди з Євросоюзом про транскордонні газопроводах, який, необхідний Росії для впевненості в будівництві нових газопроводів в ЄС та усунення порушень по Росія захищає перед Євросоюзом своє право на регулювання цін на газ на внутрішньому ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас