З 1 січня держчиновники будуть нести персональну відповідальність перед суспільством - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 січня держчиновники будуть нести персональну відповідальність перед суспільством - юрист

993
З 1 січня 2013 року набирає чинності закон “Про гарантії держави щодо виконання судових рішень”, яким вводиться персональна відповідальність державних чиновників за порушення перед суспільством і бізнесом.
“Цей закон, з одного боку, є безсумнівним позитивом для кожного, хто хоч раз судився з державою, чекаючи виплат належних грошових коштів і кожен раз чуючи єдину причину невиконання судового рішення – відсутність бюджетних асигнувань”, – зазначила партнер Правової групи “Павленко і Побережнюк”, адвокат Олександра Павленко.
На її думку, сам факт прийняття такого закону говорить багато про що, в першу чергу, про нездоровий стан державної політики. Адже, з одного боку, Конституцією передбачено принцип обов’язковості судового рішення, виконання якого не може бути під питанням апріорі і не повинно вимагати наявності окремо встановленої в законодавстві гарантії виконання такого рішення.
З іншого боку, зазначила Павленко, відсутність окремих норм щодо виконання рішень, прийнятих проти державних органів, вже настільки послабила можливості органів Державної виконавчої служби, що роль їх повністю знівельована.
При цьому, на думку юриста, сподіватися на те, що закон здатний стати панацеєю, не варто, адже він не запропонував ніякого особливого механізму виконання гарантій.
“Думаю, він лише посилить боротьбу держорганів у судах, і під час виконання судових рішень, оскільки введено норму регресної відповідальності держчиновника, з вини якого держорган мусить відповідно до програної судової справи і судового рішення сплатити грошові кошти приватній компанії (приватній особі)”, – сказала Павленко.
Безумовно, зазначає юрист, українському громадянину досить приємно побачити таку норму в новому законі, проте треба усвідомлювати, що вже завтра виконання судового рішення буде поставлено ще під одну умову – персональна відповідальність чиновника.
“На жаль, в умовах адміністративного гніту в країні і повного верховенства держсектора над приватним бізнесом, це ще більше нашкодить ситуації, ніж полегшить її”, – резюмувала Павленко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас