Форекс - огляд ринку за тиждень з 23 по 28 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Форекс - огляд ринку за тиждень з 23 по 28 грудня

Валюта
280
Долар практично не змінив своїх позицій за період з 24 по 28 грудня, у міру того як активність на валютному ринку була низькою через низку вихідних банківських днів, пов’язаних зі святкуванням Різдва Христового в католицькому світі. Індекс американської валюти USDX в п’ятницю 28 грудня котирувався на рівні 79,68, що всього на 0,08% нижче від рівня закриття попереднього тижня. У цей період не було опубліковано також жодної значимої макроекономічної статистики. Світові фінансові ринки були керовані здебільшого чутками навколо переговорів щодо «фіскального обриву».
Європейська валюта протягом тижня плавно зміцнювалася без будь-якої значимої фундаментальної підтримки і в четвер 27 грудня протестувала опір в області 1,33. Однак песимізм, що запанував на фондових майданчиках через зростаючу невизначеність навколо переговорів у Білому Домі, спровокував попит на долар. Відповідно EUR/USD потрапила під значний тиск і «відкотилася» в область 1,3220.
Британський фунт відчував себе менш упевнено, ніж євро, та на низьких обсягах продемонстрував зворотну кореляцію з європейською валютою. Протягом тижня пара GBP/USD плавно знижувалася і за її підсумками втратила близько 60 базисних пунктів, досягши підтримки 1,6095. Враховуючи той факт, що вівторок і середа (25 та 26 грудня) у Великобританії були вихідними банківським днями, не слід надавати цій динаміці серйозного значення.
Австралійський долар також практично не змінив своїх позицій у звітному періоді. Пара AUD/USD більшу частину тижня торгувалася у вузькому діапазоні 1,0345-1,0390, шириною всього 45 базисних пунктів.
Японська ієна продовжила слабшати після того як новий прем’єр-міністр країни Сіндзо Абе висунув Банку Японії ультиматум. У разі якщо регулятор відмовиться підвищити цільовий рівень інфляції до 2%, він має намір спровокувати перегляд законодавчих актів, що регулюють його діяльність, з метою позбавити центробанк незалежності. На цьому тлі USD/JPY до кінця тижня досягла максимумів 2011 року в області 86,00.
Прогноз на тиждень, 31 грудня – 4 січня
Наступний тиждень стане першим тижнем січня, а значить, буде насиченим найважливішою макроекономічною статистикою зі США. Крім того, 31 грудня закінчиться останній термін для пошуку консенсусу між республіканцями і демократами щодо проблеми «фіскального обриву». Якщо угоди досягти не вдасться, то в країні буде скасована ціла низка податкових пільг, відомих як «пільги Буша». Відповідно, очікується скорочення споживчих витрат на 600 мільярдів доларів (6% ВВП). У цьому випадку найбільша економіка світу в першій половині року переживе рецесію. За оцінками Комітету конгресу з бюджету темпи падіння ВВП в перші два квартали можуть скласти 2,9% в річному вирахуванні.
Реакція на відсутність рішення може бути дуже значною, і долар буде мати всі шанси серйозно зміцнити свої позиції як традиційна валюта притулок. Особливо, якщо врахувати ситуацію навколо ієни і Банку Японії. І навпаки, усунення загрози спровокує підвищення попиту на активи, пов’язані з економічним зростанням, підсиливши тиск на «американця».
Беручи до уваги той факт, що переговори будуть протікати і у вихідні дні, існує також імовірність, що в понеділок 31-го грудня торги відкриються з розривами. Такий же сценарій може мати місце і на відкритті 2-го січня.
Починаючи з середи 2 січня, почне надходити ключова щомісячна статистика зі США. Першими будуть опубліковані дані щодо індексу менеджерів із закупівель у промисловому секторі США (2 січня, 19.00 МСК). Потім пройдуть звіти щодо ринку праці від ADP Inc (3 січня, 17.15 МСК) і Бюро трудової статистики (4 січня 17.30 МСК).
Однак, всі ці дані будуть розглядатися крізь призму підсумків переговорів щодо «фіскального обриву». Позитивні сюрпризи навряд чи зможуть подолати песимізм, який може бути навіяний усуненням податкових пільг. З іншого боку, їх збереження може компенсувати будь-який негатив.
Макроекономічна статистика зі США останнім часом носила позитивний характер, що в цілому дає підстави сподіватися на те, що вона просигналить про тривале економічне зростання.
Динаміка європейської валюти за відсутності новин з єврозони буде багато в чому визначатися поведінкою долара США. З точки зору технічного аналізу ми б хотіли виділити два важливі рівні – 1,3125 і 1,33. Подолання першого може рушити котирування в область 1,29, а другого до позначки 1,35.
Учасники торгів щодо британської валюти крім перебігу переговорів щодо «фіскального обриву» будуть стежити за даними щодо індексу менеджерів із закупівель від Markit у промисловості, будівництві та сфері послуг Великобританії. Ситуація в економіці на Туманному Альбіоні зараз дуже неоднозначна. Будь-які сюрпризи можуть змінювати фундаментальну картину. Тим не менш, пара GBP/USD продовжить зберігати високу кореляцію з EUR/USD. З точки зору технічного аналізу для GBP/USD важливою буде підтримка 1,60. Її подолання може рушити котирування в область 1,59. І навпаки, пробиття опору 1,6185 відправить ціни тестувати опір 1,63. Під впливом новин також можливі зміни в напрямку руху крос-курсу EUR/GBP.
За відсутності новин з Австралії динаміка пари AUD/USD буде визначатися поведінкою долара. Причому в разі посилення «американця» по всьому ринку тут можуть формуватися сильні імпульси вниз, так як від Резервного банку Австралії зараз очікується подальше пом’якшення грошово-кредитної політики. Пробиття 1,0325 на негативному тлі зробить метою руху 1,0185.
Японська ієна, на нашу думку, заряджена на подальше ослаблення. Однак, зростання попиту на захисні активи може сприяти її поміркованому зміцненню. Тим не менш, ми рекомендуємо утримуватися від коротких позицій.
За матеріалами:
forexclub
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас