Нацбанк продовжить політику поступового переходу до гнучкого валютного курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк продовжить політику поступового переходу до гнучкого валютного курсу

Валюта
1555
Національний банк України продовжить політику поступового переходу до гнучкого валютного курсу, тим більше, що це передбачено програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Про це в інтерв’ю газеті «Урядовий кур’єр» (№239 від 26 грудня) заявив міністр економічного розвитку і торгівлі, голова Ради Національного банку Ігор Прасолов.
«Звертаю увагу, що поступовий перехід до гнучкого формування валютного курсу передбачений в програмних документах МВФ. Національний банк твердо дотримується своїх зобов’язань. Протягом останніх трьох років щоденні відхилення офіційного курсу гривні від ринкового не перевищують заявлених у програмі stand-by 2%», – сказав І.Прасолов.
Разом з тим, він дав зрозуміти, що швидкого переходу до абсолютно гнучкого курсу бути не може, оскільки економіка України значною мірою «доларизована».
«Крім того, є погані приклади, коли економіки, що розвиваються, вводили плаваючий курс, і це було згубно для економіки. Таке практикували Індонезія, Бразилія, Аргентина, коли національна валюта протягом тижня знецінювалася на 30%, а вже до наступного – зміцнювалася на 15-20%. Нічого хорошого це не дає ні економіці, ні пересічним громадянам», – підкреслив міністр.
Нагадаємо, гнучкий валютний курс визначається ринковими чинниками, що діють на валютному ринку. Гнучкий курс часто називають плаваючим.
Як повідомлялося, перехід на гнучкий валютний курс закріплений в переліку умов надання Україні фінансування з боку Міжнародного валютного фонду в рамках програми співробітництва stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол, схваленої в 2010 році, з метою реалізації реформ в Україні. Влітку 2010 року Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд дол. У грудні 2010 року був виділений другий транш у розмірі близько 1,5 млрд дол. Після цього виділення коштів за програмою було заморожено через невиконання Україною низки взятих на себе зобов’язань.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас