Введення обов'язкового продажу експортерами 50% валютної виручки знизило ажіотаж на ринку готівкової валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення обов'язкового продажу експортерами 50% валютної виручки знизило ажіотаж на ринку готівкової валюти

Валюта
1019
Запровадження в Україні обов’язкового продажу 50% валютної виручки експортерами наповнило валютний ринок і дозволило помітно знизити ажіотаж на ринку купівлі-продажу готівкової валюти.
Про це в інтерв’ю газеті «Урядовий кур’єр» (№239 від 26 грудня) заявив міністр економічного розвитку і торгівлі, голова Ради Національного банку Ігор Прасолов.
«Позитивний ефект від введення закону безумовний. На ринок почала регулярно надходити валюта. Цей нормативний акт сприяв і зміні настроїв у населення. Люди перестали боятися, що валюти в країні мало, і почали менше її купувати. Якщо в жовтні викупили 2,2 млрд доларів, то в листопаді – лише 1,5 млрд доларів», – сказав І.Прасолов.
При цьому він додав, що Нацбанк у разі потреби готовий підняти ліквідність на ринку, збільшуючи грошову пропозицію, і залишки на коррахунках банків зростають.
Як повідомлялося, 19 листопада НБУ скористався передбаченим законодавством правом і ввів обов’язковий продаж 50% валюти експортерами та паралельно з цим зменшив терміни розрахунку за зовнішньоекономічними контрактами з 180 до 90 днів. Нацбанк також зобов’язав конвертувати в гривню валютні перекази на користь фізичних осіб на суму 150 тис. грн (в еквіваленті) і більше.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас