Кредитування цього року зростало у 20 разів повільніше, ніж у 2011 році - УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитування цього року зростало у 20 разів повільніше, ніж у 2011 році - УКБС

Кредит&Депозит
360
Цього року загальний обсяг кредитування національної економіки залишався практично на незмінному рівні, збільшившись протягом 11 місяців менше ніж на півпроцента (або на 3,5 млрд. грн.). Це майже у 20 (!) разів повільніше від динаміки кредитування у 2011 р., за підсумками якого зростання виданих банками позик перевищило 9 %, збільшившись на 70 млрд. грн.
Такі дані наводить Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” за підсумками аналізу результатів діяльності українських банків за 2012 рік.
Загалом, оцінка оприлюднених НБУ основних показників банків України за одинадцять місяців 2012 р. (станом на 01.12.2012 р.) дозволила виявити низку суперечливих тенденцій, що свідчать про непрості умови розвитку національного фінансового ринку.
Позитивним здобутком поточного року експерти УКБС вважають зростання майже на 17% (або на 51 млрд. грн.) вкладів фізичних осіб, що свідчить про підвищення довіри населення до банківської системи.
Разом з тим, УКБС зауважує, що впродовж поточного року відбулося суттєве уповільнення динаміки активів банківських установ, які за січень-листопад зросли лише на 6%, що вдвічі менше від темпу зростання відповідного показника за 2011 рік.
Особливу увагу експерти УКБС звернули на процес зниження обсягів довгострокового кредитування суб‘єктів господарювання (майже на 4% за січень-листопад 2012 р., порівняно із зростанням на 11% в 2011 р.). Це свідчить як про звуження фінансових джерел інвестиційних ресурсів економіки, так і про погіршення інвестиційного клімату в країні.
Адже побічним наслідком жорсткої монетарної політики, яка проводилася для збереження курсової стабільності, стало стиснення ліквідності та подорожчання наявних у банківській системі фінансових ресурсів, що на тлі загальноекономічної та політичної невизначеності підвищило ризики довгострокового кредитування.
Так, середньозважена ставка за кредитами в національній валюті зросла з початку року у 1,5 рази (з 15,6% річних у січні до 23,4% річних у листопаді), а така ж ставка за депозитами збільшилася у 1,8 рази (з 10,3% у січні до 18,7% річних у листопаді). Зазначене співвідношення вартості залучених та розміщених ресурсів демонструє ще одну тенденцію року, що минає, – рекордне за останні три роки зменшення чистої процентної маржі (з 5,32 до 4,58%), що сигналізує про скорочення питомої ваги доходних активів.
“І хоча в цілому по банківській системі вперше з 2009 р. зафіксовано позитивний фінансовий результат (близько 4,4 млрд. грн. станом на 01.12.12), вважати це стійкою тенденцією було б передчасно. Адже близько 13% банківських установ за підсумками трьох кварталів 2012 р. все ще залишалися збитковими, а частка простроченої заборгованості за кредитами скоротилася з початку року лише на 0,2% та становить 9,4% кредитного портфелю банків (близько 78 млрд. грн.). Все це свідчить про необхідність термінового пом‘якшення валютно-кредитної політики в країні з метою реалізації кредитного потенціалу українських банків та пожвавлення національної економіки”, – зазначила Генеральний директор Асоціації УКБС Галина Оліфер.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас