Експерти вважають головною подією енергетичного комплексу монополізацію ринків у 2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають головною подією енергетичного комплексу монополізацію ринків у 2012

Енергетика
243
Експерти вважають, що головною подією 2012 року в енергетичному секторі України стала монополізація ринків розподілу газу та виробництва і постачання електроенергії.
Про це вони повідомили на прес-конференції в прес-центрі Українських Новин.
За словами незалежного експерта з питань енергетики Олександра Нарбута, в результаті приватизаційних процесів, що пройшли в 2012 році, холдинги Group DF і ДТЕК стали практично повними монополістами на ринках поставок газу розподільними мережами та виробництва і дистрибуції електроенергії відповідно.
Експерт зазначив, що дані тенденції суперечать тим зобов’язанням, які взяла на себе Україна, вступивши до Енергетичного співтовариства.
“Конкурентна модель ринку не створена, реформування ринку не відбулося. Ті зобов’язання, які брала на себе Україна, вступаючи до Енергетичного співтовариства, залишаються предметом уваги вже для нового Кабінету Міністрів”, – сказав Нарбут.
У свою чергу провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що в 2012 році також з’явилася загроза монополізації ринку нафтопродуктів на тлі того, що переробна галузь України практично зупинилася.
“Впродовж року лібералізація ринків і заходи щодо розвитку конкуренції не були реалізовані. Навпаки, ми бачимо монополізацію ринків нафтопродуктів і ринку електроенергетики. Тобто, вступивши в Енергетичне співтовариство, Україна йде іншим шляхом, який не веде до інтеграції в енергетичній сфері з Європейським союзом”, – зазначив він.
Омельченко також з песимізмом дивиться на можливості позитивних змін в ПЕК у 2013 році.
На його думку, в наступному році тенденції монополізму та зростання впливу олігархічних груп на енергетичних ринках будуть тільки посилюватися.
Як повідомлялося, в кінці 2011 – першій половині 2012 року ФДМ приватизував блокуючі пакети декількох українських обленерго.
Зокрема, компанія DTEK Holdings Limited що належить бізнесменові Ринату Ахметову, купила 50% акцій “Дніпрообленерго”, 45% акцій “Крименерго” (всього енергохолдинг ДТЕК володіє 57,5% компанії), 40,06% “Донецькобленерго” (всього ДТЕК володіє 68, 89%), 25% компанії “Київенерго” (всього ДТЕК володіє 71,82%).
Підконтрольна росіянину Олександру Бабакову група компаній VS Energy International в ході приватизації придбала 50% “Закарпаттяобленерго”, довівши свій пакет до понад 60% акцій, а також 45% “Чернівціобленерго”, сконцентрувавши близько 67% компанії.
Крім того, протягом 2012 року Фонд державного майна продав підконтрольним Дмитру Фірташу компаніям блокуючі пакети в 12 газопостачальних компаніях.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас