HSBC: світову економіку чекають "великі зміни" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

HSBC: світову економіку чекають "великі зміни"

2851
Зростання світової економіки все більше залежить від Китаю, а країни, найбільш відкриті для Китаю, продемонстрували максимальні результати, йдеться в огляді світової економіки HSBC.
“Новий світ”, очолюваний Китаєм, домінує в світовій економіці останні десять років. Навіть зараз, коли вклад “старого світу” у зростання світової економіки зменшився, глобальне зростання знову прискорилося. В останнє десятиліття, у той час як доходи на душу населення в “старому світі” зросли незначно, доходи на душу населення в Китаї росли більш швидкими темпами, ніж за весь післявоєнний період. Інші великі країни, що розвиваються, також показали вражаючі результати, але ніхто з них навіть близько не підійшов до успіхів Китаю”, – йдеться у звіті.
Прогноз зростання світової економіки в наступному році був переглянутий у бік зниження до рівня 2,1%. У поточному році показник складе 2,2%, а інфляція буде перебувати на рівні 2,8%, хоча і сповільниться в 2013 р. до 2,6%.
HSBC очікує, що в 2013 р. економіка Китаю зросте на 8,6%, а в 2012 р. темпи зростання складуть 7,8%. При цьому внесок Китаю в зростання світової економіки в 2014 р. буде більшим, ніж будь-коли раніше.
Банк суттєво скоротив прогнози зростання в Японії, Індії та Бразилії. Експерти досить обережні у своїх прогнозах щодо зростання єврозони, навіть незважаючи на те, що побоювання з приводу можливого її розпаду, які сильно поширилися цього літа, на щастя, поступово зійшли нанівець. HSBC чекає зростання економіки Японії в 2013 р. на рівні 0,2%, Індії – 5,7%, Бразилії – 3%. У єврозоні зниження ВВП очікується на рівні 0,2%, що також гірше прогнозу від 27 вересня поточного року.
Щодо США прогнози залишилися без змін на рівні 2,2% в поточному році і 1,7% в 2013 р. У HSBC очікують, що переговори на тему “фіскального обриву” завершаться конструктивно, таким чином запобігши економічному колапсу в США на початку 2013 р. Проте темпи відновлення економіки США залишаться низькими з історичної точки зору.
Згідно з оновленим прогнозом HSBC ВВП Росії в 2012 р. зросте на 3,4%, а в наступному році темпи зростання знизяться до 2,5% при інфляції на рівні 6,7%.
У звіті наголошується, що у Росії є вибір з двох стратегій стимулювання економічного зростання. Згідно з першою потрібно активізувати внутрішній попит за рахунок бюджетних витрат, швидкого зростання споживчого кредитування і м’якої грошово-кредитної політики. Другий варіант передбачає підвищення конкурентоспроможності російської економіки за рахунок збільшення продуктивності.
“Враховуючи величезний розрив у продуктивності між Росією і країнами “великої сімки”, така політика може забезпечити стале економічне зростання”, – йдеться у звіті.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас