Євросоюз: Чутки про смерть євро виявились передчасними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз: Чутки про смерть євро виявились передчасними

2128
Антикризові саміти країн ЄС протягом 2012 року проходили один за іншим. Ще на початку грудня здавалося, що внутрішні розбрати досягли межі. Але остання зустріч голів держав і урядів країн-членів Євросоюзу продемонструвала, що вони готові спільними зусиллями подолати кризу. Невирішених проблем залишилося безліч, але євро вже не є таким слабким, як ще на початку року.
На світову політику часу і сил не залишилося
Боргова криза, перш за все, ситуація в Греції відсунули на другий план всі інші зовнішньополітичні теми: громадянську війну в Сирії, загострення конфлікту на Близькому Сході, заворушення в Єгипті. І навіть таке важливе питання, як інтеграція в європейські структури Сербії та інших держав колишньої Югославії, не отримало належної уваги.
Хорватія найближчим часом увійде до складу ЄС. А ось про Сербії канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel) на останньому саміті Євросоюзу прямо сказала, що час ще не настав, що треба детально вивчити економічні дані та оцінити конкурентоспроможність країни. А поки все підпорядковане одній меті: стабілізації євро.
Найгірше вже позаду
Судячи з усього, пік кризи пройдено. А припав він на минулу весну. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу тоді закликав не покладати надій на те, що “європейський проект і його досягнення необоротні”. А голова Європарламенту Мартін Шульц (Martin Schulz) охарактеризував високий рівень безробіття серед молоді як “стидобу” і як “сокиру, яка під корінь рубає демократію у всій Європі”.
Найбільше застережень, звинувачень і надій було пов’язано з ситуацією в Греції. Афіни отримали вже другий пакет допомоги, приватні кредитори поступилися частиною своїх боргових вимог. І тільки восени Греція, нарешті, представила Брюсселю переконливий план реформ і заходів економії. Єврокомісар з питань фінансів Олі Рен в свій час поставив точний діагноз: “Греція десять років систематично витрачала більше, ніж заробляла”.
У Німеччині навесні звучали вимоги, щоб Греція вийшла з єврозони. А міністр фінансів Австрії Маріа Фектер в травні навіть пропонувала Греції вийти зі складу Євросоюзу і заново подати заяву про вступ. Ось тоді-то, мовляв, інші країни і подивляться, чи відповідають Афіни критеріям вступу до ЄС. Це, треба розуміти, був натяк на те, що Греція при вступі до єврозони представила сфальсифіковані дані про своє фінансово-економічне становище.
Європейський Центробанк кинув рятувальний круг
Влітку курс порятунку євро різко змінився. Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі несподівано заявив, що ЄЦБ готовий за необхідності в необмеженій кількості скуповувати облігації країн-боржників, щоб збити відсоткові ставки за ними.
Голова Німецького федерального банку Йенс Вайдман (Jens Weidmann) досі вбачає в цьому гріхопадіння ЄЦБ, інші – рятувальний круг, який не в змозі були дати боржникам політики. На саміті в червні намітився розкол. Новообраний президент Франції Франсуа Олланд разом з тодішнім прем’єр-міністром Італії Маріо Монті домігся поблажок у вже затвердженому плані жорсткої економії. Коментатори пророкували прихильниці жорсткого курсу Ангелі Меркель поразку.
Заговорили про “льодовиковий період” в європейській політиці. Співголова фракції “зелених” у Європарламенті Ребекка Хармс (Rebecca Harms) тоді дійшла до невтішного висновку: “Доки ми сперечаємося про те, хто виграв і хто програв, Ангела Меркель чи Олланд з Монті, Південь Європи чи Північ, ми не знайдемо виходу з європейської кризи”.
Коли всі в одному човні, виникає відчуття ліктя
Восени Євросоюзу присудили Нобелівську премію миру. Здавалося б, це повинно поліпшити настрій. Але ні, в листопаді європейцям не вдалося домовитися ні про бюджет на 2013 рік, ні про черговий кредитний транш для Греції, ні про подальший курс з порятунку євро. І тільки до Різдва всім раптом стало ясно, що всі європейці – в одному човні.
Зараз практично ніхто не сперечається з тезою, що треба зберегти всі країни в єврозоні, не допустивши її розвалу, навіть якщо в довгостроковій перспективі це призведе до фінансової допомоги економічно слабшим країнам з боку сильніших. У відповідь держави-боржники зобов’язані проводити реформи.
У своїй програмній промові в Брюсселі канцлер Німеччини Ангела Меркель вказала, що без таких зусиль в небезпеці опиниться не тільки євро, весь Євросоюз програє в конкуренції з іншими світовими центрами сили. Меркель застерігає: якщо закривати очі на проблеми, то в майбутньому європейцям не вдасться зберегти свій добробут. Але відчуття ліктя є далеко не у всіх, в деяких країнах посилилися націоналістичні тенденції. І все-таки 2012 рік змусив європейців зрозуміти: ми всі в одному човні.
Крістоф Хассельбах, Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас