Експерти озвучили прогноз стабільності гривні у 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти озвучили прогноз стабільності гривні у 2013 році

Валюта
3519
Той факт, що громадяни України, як і раніше, віддають перевагу іноземній валюті як засобу зберігання заощаджень, є ірраціональним. Таку думку під час прес-конференції в “Обозревателе” висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.
“Фактично будь-які вкладення у валюті за останні кілька років мали негативну рентабельність, порівняно з гривневими депозитами, причому розрив був досить великим”, – розповів він.
За прогнозами Жаліло, в 2013 році ситуація з довірою українців до національної валюти істотно не зміниться, “але завдяки в тому числі діям Національного банку, який дещо ускладнив процеси купівлі та продажу валюти, розповів про загрозу введення валютного податку, ввів паспортизацію процесу, все-таки знизить орієнтацію на долар”.
Експерт також нагадав про те, що в серпні-жовтні спостерігалося “перетікання гривневих депозитів у валютні, але в листопаді ми побачили приріст і гривневих депозитів”.
“Якщо стабільність гривні буде достатньо стійкою, якщо ми пройдемо цей період без значної валютної турбулентності, вважаю, поступово довіра до гривні буде посилюватися”, – прогнозує Жаліло.
Фінансовий експерт Віктор Суслов у цьому контексті зауважив, що “Національний банк нікого ні за що не повинен агітувати”, тим більше в ситуації, коли “періоди глибоких обвалів” національної валюти трапляються досить часто. “Багато хто ще не забув 2008 рік – хто перед кризою купив долар по 4,50, зараз продає його по 8”.
“Але я не можу не відзначити, що НБУ в цьому році все ж домігся певних успіхів засобами адміністративного впливу на свідомість людей”, – сказав експерт. Зокрема, загроза введення 15% податку на продаж валюти “багатьох, напевно, стримала від купівлі валюти”.
Суслов також нагадав, що на сьогоднішній день ставки за гривневими депозитами в два рази перевищують ставки за валютними депозитами. “Це стимулює багатьох ризикувати і тримати кошти в гривні”.
У той же час економіст підкреслив: поки величезне від’ємне сальдо торгового балансу покривається за рахунок резервів НБУ, ці резерви продовжують скорочуватися. “Подальше зменшення резервів ставить під питання можливість Нацбанку втримувати курс національної валюти”, – заявив Суслов.
“Можна домагатися короткочасних успіхів у пропаганді та агітації, але без вирівнювання цих балансів усунути ризик девальвації гривні неможливо. Звичайно, ніхто не скаже, коли і наскільки вона впаде, але те, що передумови є – це очевидно”, – підкреслив економіст.
Нагадаємо, раніше експерти заявили про те, що на новій посаді Арбузов, як і раніше, буде впливати на Нацбанк і про те, що Королевській дали можливість підвищити середню зарплату до 1000 євро.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас