Іноземні інвестори вже поховали гривню - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори вже поховали гривню - ЗМІ

12971
Такий висновок робиться у статті «Відсотки за українською гривнею стають золотими» («Interest in Ukraine’s Hryvnia Goes Cold») опублікованій в The Wall Street Journal.
«Навіть бувалі інвестори, що спеціалізуються на ринках, що розвиваються, повинні провести для себе десь межу. І для всіх, окрім найбільш непохитних, українська гривня зараз перейшла на інший бік цієї лінії. Цей погляд підкріплений двома зниженнями кредитного рейтингу в цьому місяці на тлі фінансової безгрошової країни, яка з усіх сил намагається отримати фінансування від Міжнародного валютного фонду», – наголошується в статті.
Як підкреслює видання, протягом більшої частини 2012 року інвестори не переглядали свої прогнози щодо України, усвідомлюючи, що економічні перетворення і досягнення угоди з МВФ навряд чи відбудуться до парламентських виборів. Інвестори, що володіють значним грошовим ресурсом, були згодні робити ризиковані вкладення в гонитві за прибутком, адже дохідність за українськими казначейськими позиками досягала 20%.
Але і без того невисока рішучість інвесторів вкладати в гривневі державні позики, після виборів зійшла нанівець, зважаючи на відсутність видимих змін ситуації в країні на краще.
«Пару місяців тому, відразу після виборів, ми продали всі наші ризикові позиції в Україні, як суверенні, так і корпоративні», – цитує The Wall Street Journal Віктора Жабо, менеджера по роботі з ринками, що розвиваються, Aberdeen Asset Management – компанії зі штаб-квартирою в Лондоні, яка управляє активами на $9,5 млрд.
Побоювання інвесторів посилилися на початку цього місяця, коли Moody’s Investors Service і Standard & Poor’s Corp. знизили кредитний рейтинг України фактично до «сміттєвого», а переговори з МВФ були відкладені до січня. Не додає оптимізму і відновлення на посаді прем’єр-міністра Миколи Азарова, який виступає проти підвищення тарифів на газ для домогосподарств, що є однією з необхідних умов продовження співпраці з МВФ.
«Ми вирішили не вкладати гроші в Україну через низьку ліквідність вкладення коштів, якими ми керуємо», – говорить Хав’єр Коромінас, керівник відділу економічних досліджень та валютної стратегії в лондонській компанії Record Currency Management Ltd, яка управляє валютним портфелем на $32,5 млрд.
Незважаючи на жорстку курсову політику, інвестори очікують прискорення падіння української валюти в новому році. Це пов’язано зі зростанням дефіциту поточного рахунку і з усвідомленням того, що виплати на погашення заборгованості будуть зростати в наступному році.
«Фінансування поточного дефіциту валютного балансу на $14 млрд., разом з $6 млрд., які повинні бути спрямовані на погашення кредитів МВФ і $2 млрд. виплат за іншими суверенними позиками, виглядає вкрай проблематично», – припускає Луїс Коста, стратег корпорації Citigroup Inc. з ринків, що розвиваються.
Перед інвесторами зараз не стоїть питання, чи буде падати гривня, цікавить, скоріше, як далеко зайде падіння і як швидко воно відбудеться, констатує видання. Так, аналітики Goldman Sachs очікують девальвації приблизно на 30% у другому кварталі 2013 року, в той час як Barclays прогнозують курсовий стрибок на 20%.
На думку експертів, опитаних The Wall Street Journal, укладання угоди з МВФ має вирішальне значення для поліпшення ставлення інвесторів до України.
«Як тільки ми побачимо, що ведуться серйозні переговори з МВФ і є висока ймовірність того, що вони увінчаються успіхом, ми будемо розглядати можливість інвестувати», – говорить Віктор Жабо з Aberdeen Asset Management, додавши, втім, що Україна не та країна, де інвестори можуть бути впевнені, що ситуація не вибухне.
Втім, не всі інвестори будуть чекати угоди з МВФ. Андре Андріяновс, аналітик закордонних ринків компанії Exotix Ltd, яка спеціалізується на роботі з низьколіквідними активами, стверджує, що гривня все ж може уникнути значної девальвації. На його думку, падіння більш ніж на 10% навряд чи відбудеться.
Але неліквідність ринку гривневих запозичень, похмурі економічні прогнози і затяжна невизначеність у співпраці з МВФ означає, що більшість інвесторів, що спеціалізуються на ринках, що розвиваються, ймовірно, продовжать триматися подалі від України в найближчому майбутньому.
Як раніше повідомляли «Коментарі», надходження від державних позик на січень-грудень 2012 року передбачено у розмірі 98 млрд. 447,9 млн. грн. Але станом на 3 грудня поточного року до бюджету надійшло 102 млрд. 581,2 млн. грн. (в т.ч. за внутрішніми державними запозиченнями – 63 млрд. 815,1 млн. грн., за зовнішніми – 38 млрд. 766,1 млн. грн.).
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас