Офіційно: РФ не може обійтися без залучення гастарбайтерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіційно: РФ не може обійтися без залучення гастарбайтерів

641
Приплив низькокваліфікованих мігрантів призводить до зниження вартості праці в Росії, проте це не означає, що росіяни залишаться без роботи, повідомив журналістам голова Міністерства праці та соціального захисту РФ (Мінпраці) Максим Топілін на прес-конференції в рамках Міжнародної конференції з питань гідної праці в Москві.
“Напевно, теоретично можна говорити про те, що низькокваліфікована робоча сила, яка приїжджає до нас з інших країн, призводить до певного демпінгу. Але ми повинні розуміти, що ми не можемо обійтися без залучення низькокваліфікованих працівників, які заповнюють певні ніші”, – сказав Топілін.
З іншого боку, за його словами, російська влада повинна завжди забезпечувати пріоритет зайнятості для російських громадян. “Це записано в російському законодавстві”, – вказав міністр.
Голова Мінпраці зазначив, що в даний час існує низка прогалин у російському законодавстві, які стосуються трудової міграції. “Є проблеми, пов’язані з тим, що найчастіше працівники, приїжджаючи на квотовані робочі місця, займають зовсім інші робочі місця, які не можна віднести до регульованих державою”, – сказав Топілін.
За його словами, необхідно вдосконалювати російське законодавство з тим, щоб, з одного боку, витримати баланс з точки зору залучення трудових мігрантів, а з іншого боку, не допустити нелегальної міграції та зайнятості. Міністр додав, що велика роль у вирішенні цих питань належить Федеральній міграційній службі Росії.
Нагадаємо, що вчора керівник порталу Superjob.ru Олексій Захаров звернувся до президента РФ Володимира Путіна з відкритим листом, в якому закликав “вжити жорсткі політичні рішення, спрямовані на повну заборону ввезення дешевої робочої сили на територію Російської Федерації”.
“Залучення великої кількості низькооплачуваної і низькокваліфікованої робочої сили, яка працює до того ж у більшості своїй поза правовим полем на рабських умовах, – це безумовна інновація, що дозволяє організаціям знижувати витрати і ставати конкурентноздатними. Це відмінне рішення! Але воно робить абсолютно неконкурентоспроможними десятки мільйонів наших співгромадян. Вони вже зараз не можуть конкурувати на ринку низькокваліфікованої праці. Не може і не повинен громадянин Росії конкурувати за робоче місце і жебрацьку зарплату з приїжджим із Середньої Азії. Не готові і не повинні громадяни Росії жити в скотинячих умовах по 20 людей у кімнаті, отримуючи за свою роботу мізерну зарплату. І наші громадяни не хочуть. Але це не означає, що вони не хочуть працювати. Вони не хочуть працювати за зарплату, яка не дозволяє народити і виростити дітей, нормально харчуватися і лікуватися”, – пише Захаров.
Експерт також відзначив, що безліч низькокваліфікованих мігрантів з Середньої Азії створює проблеми не тільки в Москві та інших “російських” регіонах. У традиційно “мусульманських” регіонах приплив дешевої робочої сили з-за кордону, за його словами, створює ті ж труднощі.
Строге обмеження кількості гастарбайтерів, що прибувають до країни, на думку Захарова, змусить бізнес вкладатися в інновації, підвищувати продуктивність праці, створювати “хороші” робочі місця.
“Світ не завалиться. І ціни не зростуть. Виростуть зарплати значної частини російських громадян. Спочатку низькокваліфікованих, потім і тих, у кого кваліфікація вища: все взаємопов’язано. І ці гроші залишаться в країні – вони будуть витрачені на розвиток російської економіки. Вони створять нові робочі місця для громадян Російської Федерації”, – зазначив Захаров.
Потреба в залученні іноземних працівників на 2013 р. постановою Уряду РФ визначена на рівні 2012 р. – у розмірі 1 млн 745 тис. 584 особи. Що стосується квоти на видачу іноземним громадянам запрошень на в’їзд до Росії з метою здійснення трудової діяльності, то квота на 2013р. складе 410 тис. 126 запрошень з урахуванням резерву.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас