Золото нації на благо можновладців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото нації на благо можновладців

Банківські метали
2683
З моменту приходу до влади біло-блакитної команди українців чи не щодня годують такими лозунгами, як “покращення вже сьогодні” та “стабільність досягнута”.
І чи не щодня ми спостерігаємо справжні результати подібних заяв: статки провладної верхівки сягнули неймовірних досі висот, а кожен міністерський чиновник – мільйонер, якщо ж ні – то біла ворона.
От тільки рецепт подібних результатів жахливий – з кишень українців витягують останні копійки, а для самої країни активно продовжують рити боргову яму, дна якої вже не видно. Саме на боргах хотілось би зупинитися детальніше, і тут в нагоді стане недавно ухвалений бюджет на 2013 рік.
Так, в головному кошторисі країни задекларовано доходів трохи більше 361 млрд грн. І, як не раз заявляв Микола Азаров, це оптимістичні прогнози. Тобто країна отримає цю суму тільки за умови розвитку економіки і збільшення робочих місць.
От тільки такі прогнози видаються сумнівними. Рівень промислового виробництва останнім часом зменшується в середньому на 4% щомісяця, а урядовий прогноз рівня інфляції значно занижений порівняно з реальним показником.
Крім того, у 2013 році доходи бюджету затверджені на 3% менші від показників 2012 року. І, повторюся, це оптимістичний прогноз розвитку економіки.
Однак повернімося до боргів. У 2012 році для погашення і обслуговування боргу передбачено 116 млрд грн. Тобто фактично третина дохідної частини бюджету піде на повернення старих боргів. Можновладці не приховують: такі платежі фінансуватимуться переважно новими кредитами.
Так, наступний рік стане рекордним за обсягом запозичень – вони повинні сягнути 130 млрд грн, що на 32 млрд грн більше, ніж цьогоріч.
Таким чином, виходить, що старі борги покриваються винятково новими запозиченнями. Заручниками такої ситуації є Україна та її громадяни: вже зараз кожен українець винен міжнародним кредиторам більше 13 тис грн.
Відверту оцінку такому стану справ дало агентство Reuters: “Бюджет з високим дефіцитом на 2013 рік, великі борги та відкладені кредити Міжнародного валютного фонду збільшують ризики стабільності в Україні”.
І на довершення – недавня заява НБУ щодо розміру золотовалютних резервів країни.
Зокрема, в листопаді вони зменшилися на 5,5% до 25,3 млрд дол. При цьому тенденція “схуднення” резервів спостерігається вже не перший рік.
Тут варто наголосити, що саме обсяг золотовалютних резервів посідає одне з головних місць в оцінці економічного стану країни, її стійкості до впливу криз.
Для цього Міжнародний валютний фонд навіть розробив спеціальну формулу: золотовалютні резерви повинні покривати обсяг тримісячного імпорту країни.
Менше – це критичний рівень та висока ймовірність дефолту країни.
А тепер увага: за оцінками МВФ золотовалютні резерви України в кінці 2012 року скоротяться до 2,6 місяця імпорту. І це при тому, що в кінці 2011 року цей показник становив 3,6, а в кінці 2010 року – 4,2.
Тим часом можновладці заради власного збагачення все далі і далі штовхають країну у боргову залежність, навіть не замислюючись щодо можливих наслідків.
Павло Петренко
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас