Як бізнесмену переїхати у США? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як бізнесмену переїхати у США?

5539
Переїхати в США для довготривалого проживання складно: потрібно багато часу, зусиль і грошей. Двері відкриті кваліфікованим працівникам, інвесторам, студентам і особам, які мають близьких родичів в країні. Але візи, як правило, видаються для конкретних цілей і не дають свободу дій. Наприклад, робочі візи (H-1В) прив’язують до певної компанії, а студентські (F-1) не дозволяють працювати за межами кампуса. Закордонні бізнесмени можуть переїхати в США, скориставшись одним із трьох видів віз: EB-5, Е-2 або L-1.
Інвесторам – віза EB-5
EB-5, програму видачі довгострокових віз іноземним інвесторам, Конгрес США запустив у 1990 році для стимулювання економіки.
Щоб отримати таку візу, іноземний інвестор повинен:
  • Вкласти кошти в комерційне підприємство, засноване після 29 листопада 1990 р. або в компанію, відкриту раніше, якщо вона пройшла реструктуризацію. Мінімальна сума капіталовкладень – 1 млн дол. Якщо вкладення здійснюються через Регіональні цільові програми або Регіональні центри, підзвітні Конгресу, достатньо 500 тис. дол. Однак у такому випадку кошти мають бути спрямовані в економіку регіонів з невеликим населенням і високим рівнем безробіття (не менше 150 % від середнього показника по країні).
  • Створити або зберегти мінімум 10 робочих місць з повною зайнятістю (не менше 35 годин на тиждень) для кваліфікованих фахівців. Сам інвестор і його найближчі родичі не можуть бути зараховані як працівники. Це можуть бути громадяни США та особи, які мають «грінкарту» або хоча б дозвіл на ведення трудової діяльності.
Регіональні центри, про які говорилося вище, розташовані в багатьох штатах США. Серед них – Алабама, Каліфорнія, Коннектикут, Флорида, Гаваї, Канзас, Невада, Нью-Джерсі, Нью-Йорк і Техас.
Переваги:
  • Інвестор, його дружина (чоловік) і діти віком до 21 року, які не перебувають у шлюбі, отримують право постійно жити в США.
  • Інвестор і члени його сім’ї отримують можливість працювати і вести власний бізнес в будь-якому місці на території країни.
    Щоб отримати візу EB-5, не треба мати певний вік, освіту в сфері бізнесу, управлінські навички та великий досвід роботи.
  • Інвестор і члени його сім’ї можуть отримувати освіту в США на тих же умовах, що і громадяни країни.
Обмеження:
  • Програма EB-5 вимагає, щоб кошти були повністю легальними (зароблені за допомогою комерційної діяльності, отримані за договором дарування, у спадок, в результаті розлучення і т. д.).
  • Інвестиції повинні бути ризикованими. Це означає, що проекти з гарантією повернення капіталу не приймаються.
  • Додаткові витрати становлять близько 50 тис. дол, включаючи послуги адвоката, медичне обстеження і збори для учасників.
Для отримання візи EB-5 вимагаються такі документи:
  • Біографічні дані на кожного заявника;
  • Інформація про джерело інвестиційних фондів (податкові декларації за останні п’ять років, банківська звітність за той же період, докази володіння будь-яким бізнесом, фінансові звіти та ліцензії);
  • Якщо кошти з’явилися в результаті продажу нерухомості, дарування або спадщини, потрібно довести факт здійснення відповідних угод і надати офіційні документи, набір яких варіюється залежно від кожного конкретного випадку.
Інвестор подає заяву до міграційної служби США (US Citizenship and Immigration Services, USCIS). Якщо прохання задовольняють, він отримує умовний дозвіл на проживання (Conditional Permanent Residency), дійсний протягом двох років. По закінченню цього терміну він повинен довести, що вклав відповідну суму і створив потрібну кількість робочих місць.
Через два роки після отримання візи EB-5 інвестор і члени його сім’ї можуть претендувати на «грінкарту», а через п’ять років вони можуть стати громадянами США. Але не завжди все так просто.
«Програма працює багато років і ймовірність успішного проведення процесу велика. Однак участь у програмі не дає стовідсоткової гарантії отримання дозволу на проживання і що, можливо, більш важливо, певною мірою програма не гарантує і повернення інвестицій, у разі якщо проект, вибраний для вас Регіональним центром, виявиться збитковим», – розповідає Ілля Битков, ріелтор Coldwell Banker.
Підприємці не з Росії можуть отримати візу Е-2
Віза E-2, як і EB-5, дозволяє довгий час жити в США в обмін на інвестиції. Візи цього типу росіянам не видаються, на них можуть претендувати громадяни деяких країн, серед яких – Азербайджан, Албанія, Вірменія, Болгарія, Латвія, Литва, Україна та інші. Повний список країн можна знайти на сайті Бюро консульської служби США.
Обсяг інвестицій в нову або вже існуючу фірму повинен становити не менше 200 тис. дол. Інвестору повинні належати, принаймні, 50% бізнесу, або він повинен бути менеджером. На рішення посольства позитивно впливає інформація про те, що в перспективі будуть створені нові робочі місця для громадян США, і що бізнес має потенціал зростання та розширення.
Візу отримує інвестор, його дружина (чоловік) і діти до 21 року. Всі вони, за винятком дітей, можуть легально працювати та вільно перетинати кордон США в обох напрямах.
При оформленні потрібно сплатити мито в розмірі 270 дол. З документів потрібні заява та паспорт. Крім того, особам у віці від 14 до 79 років потрібно буде пройти співбесіду в посольстві.
Віза діє необмежений час, але її потрібно оновлювати кожні два роки. Вона не дає право претендувати на отримання «грінкарти».
Працівникам представництв – віза L-1
Іноземні компанії, які мають представництва, дочірні або батьківські фірми, а також спільні підприємства в США, можуть оформити для своїх співробітників візи типу L-1, щоб ті могли їздити в цю країну на роботу.
Віза L-1 видається:
  • Власникам компаній і її менеджерам, виконавчим директорам та іншим ключовим фахівцям, в професійних знаннях яких компанія має необхідність. Бізнесмен, який має підприємство в Росії чи іншій країні, може відкрити філію цієї компанії в США.
  • Можна також купити діючу фірму на території країни.
    Тому, хто підтвердив свій трудовий стаж в батьківській компанії як керуючого або ключового фахівця протягом одного року до моменту подання клопотання про видачу візи.
Переваги:
  • Власник візи L-1, що подає заяву на отримання «грінкарти», не повинен отримувати дозвіл на роботу в Міністерстві праці. Це значно економить час.
  • Чоловік (дружина) і діти віком до 21 року автоматично отримують візи L-2.
Послуги з оформлення візи коштують від 5 тис. до 11,5 тис. дол залежно від кількості кандидатів (одна або дві людини) і терміну дії візи (один або три роки). Крім цього, оплачується держмито в американському посольстві в Москві, а також накладні витрати в розмірі 4% від загальної вартості послуг.
Для отримання візи L-1 документи мають надати і російська, і американська компанії. Список включає:
  • статут;
  • свідоцтво про реєстрацію;
  • протоколи засідань, що підтверджують призначення кандидата;
  • документи, які уповноважують компанію діяти як агент або дистриб’ютор іншої фірми;
  • важливі контракти з іноземними партнерами;
  • грошові перекази, митні декларації, транспортні документи;
  • рекламні матеріали та публікації ЗМІ про компанію;
  • договір оренди робочих приміщень;
  • документ, що підтверджує трудовий стаж кандидата;
  • дипломи про освіту;
  • паспорт кандидата;
  • будь-які докази активної підприємницької діяльності;
  • банківські документи, якщо компанія брала кредити;
  • баланс за останній рік.
Зазвичай потрібно відкрити банківський рахунок на ім’я компанії і покласти на нього 25-50 тис. дол. Довідка, що засвідчує наявність цієї суми на рахунку, підтверджує серйозність і солідність компанії і набагато полегшує отримання візи L-1.
Віза оформлюється 2-3 місяці. Є два типи: L-1A (для директорів і менеджерів) діє до семи років, L-1B (для кваліфікованих фахівців) – до п’яти років.
Після одного року роботи компанії, володар візи L-1 може подати заяву на отримання «грінкарти».
Перед тим, як клопотати про отримання візи того чи іншого типу, рекомендується проконсультуватися у досвідченого фахівця.
«Найбільш правильним кроком з боку інвестора, що хоче скористатися будь-якою з програм, буде звернення до кваліфікованого імміграційного адвоката, який практикує на території США», – вважає Ілля Битков.
Юлія Кожевнікова
За матеріалами:
Tranio.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас