ДПС погрожує посилити контроль за офшорними операціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПС погрожує посилити контроль за офшорними операціями

981
Документ вводить поняття контрольованих операцій – операцій купівлі-продажу, які були проведені між пов’язаними особами або між особами, хоча б одна з яких зареєстрована в країні (або території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів менша, ніж в Україні. Для того щоб такі операції підлягали контролю, їх сума повинна перевищувати 50 млн. грн.
При цьому документ визначає, що перелік країн, територій, в яких ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні, затверджується постановою Кабміну.
Після проведення контрольованої операції з метою оподаткування доходу визначається ціна продукції за допомогою одного з 5 методів – порівняльної неконтрольованої ціни, (аналогів продажу), ціни перепродажу, “витрати плюс”, чистого прибутку або розподілу прибутку.
Документ визначає, що найбільш пріоритетним є метод аналогів продажу. Він полягає в тому, що ціна продукції при контрольованій операції порівнюється з ціною при звичайній операції. Якщо виявляється, що ціна товарів при контрольованій операції нижча від мінімального значення цін при звичайних операціях, то для цілей оподаткування приймається ціна, яка відповідає мінімальному значенню ринкового діапазону цін при звичайних операціях. Якщо вона вища від максимального значення – то для оподаткування береться максимальне значення ціни.
При методі ціни перепродажу зіставляється валова рентабельність контрольованої операції з ринковим діапазоном валової рентабельності. При “витратах плюс” – зіставляється валова рентабельність собівартості контрольованої операції з валовою рентабельністю собівартості в неконтрольованих операціях.
Метод чистого прибутку полягає в порівнянні рентабельності контрольованої операції з ринковим діапазоном рентабельності в неконтрольованих операціях.
Метод розподілу прибутку полягає в зіставленні фактичного розподілу отриманого сукупного доходу між сторонами контрольованої угоди з розподілом прибутку неконтрольованої операції.
Законопроект визначає, що платники податків разом з річною декларацією податку на прибуток повинні будуть подавати звіт про проведені ними протягом року контрольовані операції.
Податкова служба буде здійснювати контроль над визначенням цін у контрольованих операціях шляхом моніторингу цін у контрольованих операціях та перевірок.
Документ передбачає штрафи за неподання платником податків звіту про проведені ним протягом року контрольовані операції на 5% від загальної суми таких операцій.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас