ЗМІ: українські депутати - найбільші пільговики у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: українські депутати - найбільші пільговики у світі

Казна та Політика
1815
Через два тижні депутати, обрані в Раду 7-го скликання, займуть свої робочі місця і стануть користуватися всіма благами і пільгами, які призначені їм за законом. «Сегодня» порівняла, як живеться українським народним обранцям та їх колегам з Європи і Росії. Виявилося, що заробітки «наших» досить скромні, навіть з урахуванням усіх надбавок, зате в тому, що стосується пільг, в українських депутатів немає конкурентів.
«На руки я отримував чистими в середньому 14 тисяч гривень, іноді менше. У цю суму вже включені всі надбавки і премії. Наприклад, мені призначена невелика доплата як голові підкомітету з питань депутатської етики», – розповів нам депутат від НУНС 6-го скликання Юрій Гримчак. Також наші депутати мають право безкоштовно їздити і літати по всій території України, іногородні забезпечуються житлом у столиці, вони можуть користуватися безкоштовними путівками у санаторій Верховної Ради, лікуватися в елітній лікарні «Феофанія», користуватися службовим авто до 20 годин на місяць. А ще їм продовжують платити повну зарплату цілий рік після закінчення їх повноважень і півзарплати – до виходу на пенсію, якщо вони так і не знайшли нову роботу.
Найвищі зарплати серед європейських депутатів – в італійських законодавців. Це виявилося після того, як місцеве міністерство статистики порівняло заробітки своїх народних обранців із зарплатою членів парламентів інших європейських країн. «Італійський депутат з різними допомогами і доплатами може заробляти до 16-17 тисяч євро на місяць. Чим більше термінів підряд він обирається – тим вища зарплата», – розповів нам італійський політолог і публіцист Джованні Бенсі. У зарплаті італійського парламентарія вже враховані його необхідні витрати: наприклад, 1331 євро на транспорт, 258 – на телефонні переговори, 42 євро – на комп’ютерне обладнання (папір, картриджі для принтерів тощо). До 2009 року італійці були і найбагатшими членами Європейського парламенту, але потім цю лавочку прикрили: зарплата всіх євродепутатів стала однаковою. «Також у євродепутатів існують жорсткі обмеження на використання службових автомобілів. Вони можуть їздити тільки в або з парламенту. Я ж, наприклад, можу брати службову машину, якщо мені потрібно дістатися з аеропорту в Останкіно», – розповів нам екс-депутат Держдуми РФ Сергій Марков.
Зарплати німецьких депутатів менші від італійських, зате їм дозволено працювати ще десь. Українським парламентарям це заборонено і розцінюється як ознака корупції, але фактично багато свій бізнес не кидають, переписуючи його на родичів. У Німеччині, до речі, з цієї причини періодично в ЗМІ піднімаються дискусії про те, чи не пора взагалі скасувати зарплати членам бундестагу, мовляв, вони і без того добре забезпечені, нехай пишуть і схвалюють закони на громадських засадах. За підрахунками газети Bild, сторонні доходи у німецьких депутатів можуть досягати 7000 євро, що практично дорівнює їх зарплаті.
На відміну від наших депутатів, у російських народних обранців не залишається ніяких пільг після закінчення терміну їх повноважень. «Зарплата залежить від статусу – вона вища у віце-спікерів, керівників та заступників керівників комітетів (це загальносвітова практика. – Авт.). Фракція може встановлювати щомісячні надбавки. Депутат Держдуми має право на безкоштовний переліт в бізнес-класі або переїзд на поїзді у вагоні СВ в будь-яку точку Росії, причому без жодних пояснень – куди хоче, туди і їде. При цьому він користується в аеропорту залом для офіційних делегацій. За кордон депутати літають майже завжди в бізнес-класі, але тільки в рамках заходів, схвалених Держдумою. У керівників комітетів є особиста машина з водієм. Для інших депутатів машина приїжджає за викликом в будь-який час дня і ночі. Іногороднім в Москві надається тимчасове службове житло. Зазвичай це трикімнатна квартира. Сам таким не користувався, оскільки я москвич. Квартиру потрібно повертати. Раніше були випадки, коли їх намагалися приватизувати, судитися, але зараз таких випадків більше немає. Нарешті, депутати мають право користуватися лікарняною системою Адміністрації президента», – розповів нам екс-депутат Держдуми РФ Сергій Марков. А ось нашим обранцям зараз залишили тільки можливість проживання в готелі. «Раніше квартири виділяли, їх можна було приватизувати. У цьому скликанні ми це скасували, а на наступний рік, щоб не було спокуси, навіть прибрали цей рядок з бюджету», – сказав нам народний депутат від ПР Володимир Макеєнко. За словами депутата 6-го скликання від НУНС Юрія Гримчака, на житло депутатам варто було б просто видавати гроші, і вони б самі його підшукували.
Саме так відбувається, наприклад, в далекій Ісландії. «Іногороднім компенсують житло в Рейк’явіку на 90 тисяч крон ($700), це приблизно половина щомісячної суми, яку потрібно платити за оренду хорошої квартири. Ще депутати мають право раз на рік подавати документи на компенсацію витрат, пов’язаних з роботою, – максимум на 796 тисяч крон ($6300)», – розповів нам журналіст Костянтин Строгінов, що проживає зараз у Рейк’явіку.
Своїм трепетним ставленням до пільг наші народні обранці дуже нагадують своїх італійських колег. «Високі зарплати – предмет постійних дискусій, люди дуже незадоволені рівнем життя депутатів. У наступному році у нас парламентські вибори, і опозиція обіцяє сильно урізати платню і видатки на утримання парламенту з бюджету», – говорить політолог і публіцист Джованні Бенсі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас