У 2013 році банки здебільшого будуть видавати невеликі кредити готівкою без застави, кредити на товари і кредитні картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2013 році банки здебільшого будуть видавати невеликі кредити готівкою без застави, кредити на товари і кредитні картки

Кредит&Депозит
1252
Наступного року спостерігатиметься незначне зростання обсягу короткострокових роздрібних кредитів. Таку думку висловив генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов, повідомляє Ліга фінансового розвитку.
“В основному банки будуть видавати невеликі кредити готівкою без застави, кредити на товари і кредитні картки”, – зауважує фінансист. Краснов також деталізує, що на заваді активного відновлення іпотеки та автокредитування стоїть нестача довгострокового ресурсу. “Відсоткова крива гривні зараз закінчується на 18 місяцях”, – зауважує топ-менеджер Platinum Bank.
На думку старшого аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, банки можуть активізуватися на кредитному ринку в другій половині 2013 року. Основними ж драйверами виступатимуть локальні та російські банки, тоді коли європейські, найімовірніше, дещо скоротять портфелі.
“Дедалі гостріше відчуватиметься конкуренція, як за хороших позичальників, так і за лояльних вкладників”, – зазначає експерт.
На думку Туюкової, в реальному секторі банки будуть концентруватися на фінансуванні експортерів, агросектору, харчовій промисловості, окремих держпроектах.
Аналізуючи потенційну динаміку кредитних ставок, керівник проектів українського представництва консалтингової компанії zeb/ Тарас Тищенко висловлює думку, що в першій половині 2013 року вони можуть знизитися, оскільки їх поточна висока вартість обумовлена в т.ч., з одного боку, очікуваннями на післявиборчу девальвацію, а з іншого – накопиченням ліквідності гравцями споживчого кредитування перед новорічним сплеском кредитної активності.
“Другий чинник перестане діяти вже на початку 2013 року. Оскільки перший фактор буде продовжувати діяти, поки курс долара не досягне рівноважного або поки тиск на курс не буде нейтралізовано (що менш ймовірно), ставки хоча й знизяться, будуть залишатися досить високими”, – прогнозує експерт.
Як додає начальник відділу аналізу та досліджень “Райффайзен Банку Аваль” Дмитро Сологуб, якщо НБУ відмовиться від режиму жорсткої прив’язки обмінного курсу, то можна очікувати поступового зниження кредитних ставок “хоча б до рівня нижче 20%”.
Експерт Незалежної асоціації банків України, директор департаменту розвитку методології “Українського кредитно-рейтингового агентства” (UCRA) Діляра Мустафаєва звертає увагу на те, що нарощування бюджетних видатків в 2013 р. для компенсації частини відсотків за кредитами сприяло б зниженню вартості позик на ринку, принаймні, для конкретних категорій позичальників.
“Не виключено, що для стимулювання економічного зростання НБУ активізує програми цільового фінансування окремих банківських установ з подальшим спрямуванням таких коштів у реальний сектор”, – додає фахівець.
Сприяти зниженню вартості ресурсу на українському ринку має також поступове нарощування безготівкових розрахунків, одним з головних імпульсів для якого має стати нещодавно ухвалений закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)”, в якому серед іншого передбачено надання права НБУ встановлювати обмеження щодо готівкових розрахунків у державі. Цей крок у свою чергу сприятиме також зниженню витрат банків та детінізації економіки.
Загалом, на думку Сологуба, кредитний портфель банків навряд чи збільшиться більш ніж на 10-15% у 2013 році. Одним зі стримуючих факторів для активізації кредитування буде серед іншого неготовність підприємств в поточних умовах брати довгострокові кредити під масштабні інвестиційні проекти.
Також, за його словами, попит банків на державні цінні папери навряд чи буде значним, якщо йдеться про ринкові операції, а не про непряме фінансування держбюджету і “Нафтогазу”.
“Швидше за все, обсяг вкладень в держпапери продовжить планомірно знижуватися (після піку, досягнутого в 2010 році)”, – вважає аналітик.
В свою чергу старший аналітик ІК “Трійка Діалог Україна” Євген Гребенюк зазначає, що в 2013-му ОВДП будуть чи не основним інструментом для вкладень банків, чому сприятиме в т.ч. їх висока дохідність (зважаючи на зростаюче боргове навантаження на державу).
Мустафаєва ж додає, що наразі ОВДП – доволі привабливий інструмент для банків з огляду на можливість отримання рефінансування в НБУ під їх заставу.
Віце-президент компанії SP Advisors Олена Зуйкова очікує, що портфель корпоративних кредитів у банківській системі збільшиться на 5-6%, а обсяг кредитів, виданих фізособам, стабілізується.
“Таким чином, співвідношення кредитного портфеля до ВВП знизиться з 55% цього року до 50% в наступному. В будь-якому разі це все ще буде одним із найвищих показників для країн Центральної і Східної Європи. Саме тому ми не вважаємо, що в найближчі роки варто очікувати значного прискорення темпів зростання кредитування”, – додала експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас