Україна увійшла до десятки країн з найнижчим рівнем верховенства права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна увійшла до десятки країн з найнижчим рівнем верховенства права

992
Україна посіла 87-е місце з 97 країн світу за “обмеженням повноважень центральної влади”. Про це свідчать результати оприлюдненого у Вашингтоні Індексу верховенства права за 2012 рік.
Індекс представив Проект світової юстиції – неурядова організація, мета якої полягає в просуванні верховенства права для розвитку спільноти можливостей і рівності у світі.
Експерти оцінювали три найбільші міста країни – Київ, Харків і Дніпропетровськ, після чого підсумовували показники і виводили загальну оцінку.
Індекс оцінює країни за показниками у восьми сферах, які впливають на стан верховенства права. Серед них – межі повноважень центральної влади, корупція, порядок і безпека, фундаментальні права, відкритість уряду, регуляторна політика, цивільна і кримінальна юстиція.
У доповіді наголошується, що Україна отримала свою 87-у позицію через політичне втручання уряду, безкарність влади і корупцію.
“Урядові установи неефективні в дотриманні виконання законів, а суди, хоча і доступні, – неефективні та корумповані. З іншого боку, країна отримує досить високу оцінку в захисті базових громадянських свобод, таких як свобода релігії, і є відносно безпечною в плані злочинів. Права власності – слабкі”, – наголошується в доповіді щодо України.
У Білорусі та Росії ситуація з “обмеженням повноважень центральної влади” гірша, ніж в Україні: наші сусіди посіли 91 і 92 місця відповідно.
За рівнем корупції Україна посідає 94-е місце з 97, випередивши Нігерію, Болівію та Камерун. У той час Росія на 71-му, а Білорусь – 44-му місці. На пострадянському просторі рівень корупції вищий, ніж в Україні, тільки в Киргизстані.
Безпека України на 44-й позиції. З сусідніх країн найвищий щабель посідає Білорусь – 33, Росія за цим показником на 92 місці.
Фундаментальні права України експерти поставили на 56-те місце в рейтингу. У Росії та Білорусі справи йдуть гірше – 83 і 84 місця відповідно.
Відкритість українського уряду (62-е місце) краща, ніж у сусідніх Росії та Білорусі, але гірша, ніж в Грузії та Естонії.
Регуляторна політика України на 91-му місці, знаходячись між Бангладешем і Зімбабве. У своєму регіоні за цим показником країна на останньому, 21-му місці. Росія посідає 68-е місце, в той час як найбільш успішною є Білорусь – 35-а позиція.
Експерти оцінили громадянську юстицію України 56-ю сходинкою рейтингу. Таким чином країна обігнала Росію (65-е місце), а також Узбекистан, Казахстан і Киргизстан. У цій сфері Білорусь посіла 26-е місце, поступившись лише єдиній пострадянській країні – Естонії.
Кримінальна юстиція України оцінена 79-м щаблем рейтингу. Це гірше, ніж в Росії (78 місце) і Білорусі (34-е).
Доповідь створювалася на підставі опитування 97 тис. громадян у 97 країнах, а також понад 2,5 тис. експертів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас