Банкіри проти можливого введення Радою податку на операції з відчуження цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри проти можливого введення Радою податку на операції з відчуження цінних паперів

527
Асоціація банків України виступає проти можливого схвалення Верховною Радою в цілому законопроекту №11285, розробленого Кабінетом Міністрів, який передбачає введення податку на операції з відчуження цінних паперів.
Про це йдеться в повідомленні АУБ.
“Запропоноване законопроектом введення нового “акцизного” податку на позабіржовий продаж банками цінних паперів у розмірі 3%, а також так зване “обнулення” збитків минулих років фактично означає введення подвійного оподаткування та може призвести до знищення національного фондового ринку та до масового відтоку інвесторів”, – наголошується в повідомленні.
АУБ вважає, що введення акцизу на операції з цінними паперами у розмірі 3% фактично означає втрату останнього інструментарію здійснення інвестицій, що в умовах системної недоступності кредитних ресурсів буде мати для економіки катастрофічні наслідки.
На думку експертів асоціації, ухвалення в цілому згаданого законопроекту призведе до істотного погіршення умов функціонування національного ринку капіталу і скорочення бюджетних надходжень у результаті зменшення обсягу операцій.
Значна частина операцій з українськими цінними паперами, як зазначає АУБ, переміститься на фондові ринки сусідніх країн, де такі податки відсутні (наприклад, у Росію).
Крім того, АУБ вважає неприпустимим так зване обнулення збитків учасників ринку, інвесторів, які були сформовані станом на 1 січня 2013 року.
За словами президента АУБ Олександра Сугоняко, застосування такої норми, яка підтримується Незалежною асоціацією банків, призведе до формування в банківській системі додаткових втрат в розмірі 5-8 млрд гривень, причому в короткостроковому періоді (протягом першого кварталу 2013 року).
АУБ запропонувала винести законопроект №11285 на обговорення професійних учасників ринку та за результатами такого обговорення внести до нього відповідні зміни.
Як повідомлялося, 20 листопада Рада схвалила в першому читанні законопроект №11285, що передбачає введення податку на операції з відчуження цінних паперів і операції з деривативами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас