Землю на селі хочуть видавати безоплатно усім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землю на селі хочуть видавати безоплатно усім

2451
Кожен селянин, а також мешканець СМТ зможе безоплатно отримати земельну частку (пай). Для цього потрібно буде написати відповідну заяву до місцевої державної адміністрації, а тоді чекати не довше 6 місяців.
Такі зміни містяться в проекті закону “Про внесення доповнень до Земельного кодексу України(щодо механізму реалізації права громадян України на отримання земельної частки (паю))”, внесеному до Верховної Ради позафракційним депутатом Богданом Губським.
Новація законопроекту полягає в тому, що наразі право на безоплатне отримання земельних ділянок мають лише працівники сільськогосподарських підприємств, працівники сфери освіти, культури, охорони здоров’я або ж пенсіонери з їх числа. Зміни у Земельному кодексі дозволять отримувати землю усім і використовувати її для ведення сільськогосподарських робіт.
“Крім того, безоплатне отримання земельної ділянки стимулювало б багатьох випускників вищих навчальних закладів – вихідців із села – повертатись до роботи на селі. Це особливо актуально в умовах, коли менше чверті випускників вищих навчальних закладів повертаються до села, а в аграрних підприємствах питома частка кваліфікованих спеціалістів з сільського господарства становить лише 9 відсотків від загальної кількості працівників”, – зазначено в проекті закону.
Також зазначено, що за статистичними даними, з загальної кількості сільського населення в Україні (14,84 млн. осіб) лише 49 відсотків мають право на отримання земельної частки (паю). Близько половини громадян, що проживають в сільській місцевості, такого права не мають.
Згадано і про те, що ситуація на селі є “катастрофічною”.
“Так, кількість повністю і частково незайнятих жителів села становить близько 3 млн. осіб. Середньомісячна зарплата в сільському господарстві становить лише половину від її досить низького рівня в народному господарстві. Питома вага оплати праці в структурі доходів сільських жителів зменшилася вдвічі. Витрати на оплату праці в структурі витрат виробництва аграрного сектора становлять лише 14,9%, а разом із відрахуваннями на соціальні потреби — 17,4%.
Очевидно, за таких умов виходом з ситуації є державне стимулювання самозайнятості сільського населення на землях сільськогосподарського призначення шляхом надання їм у власність земельної частки (паю)”, – зазначено у законопроекті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас