"Газпром" змінює вектор: він уклав 30-річний контракт з Туреччиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" змінює вектор: він уклав 30-річний контракт з Туреччиною

Енергетика
2021
Російський газовий монополіст Газпром підписав довгострокову угоду на постачання газу приватним компаніям Туреччини, закріпивши позиції на зростаючому ринку країни на тлі спаду попиту в Європі, повідомляє Reuters.
Повідомляється, що регулятор енергетичного ринку Туреччини видав компаніям Akfel, Bosphorus і Kibar дозволи на імпорт газу російським західним маршрутом на термін більше 30 років і дав ліцензію компанії Bati Hatti купувати газ протягом 23 років.
Ці чотири компанії раніше домовилися з Газпромом про закупівлю 6 млрд кубометрів на рік так званим західним маршрутом – трансбалканським газопроводом – пропускною здатністю 14 млрд кубометрів, який проходить через Україну, Молдову, Румунію і Болгарію.
«Ця угода дуже важлива для Газпрому. Туреччина завжди була важливим і стабільним партнером для нас», – повідомив Reuters чиновник з Газпромекспорту.
Варто відзначити, що постачання російського газу до Туреччини були ускладнені з кінця минулого року, коли державна газова компанія Туреччині Botas не пролонгувала 25-річний контракт, що закінчується, через конфлікт з приводу цін. На даний момент постачання тривають за короткостроковими контрактами.
Туреччина використовує газ як головне паливо для електростанцій і протягом 10 років планує посісти третє місце за споживанням електроенергії в Європі, змістивши Великобританію, і стати одним з ключових центрів торгівлі енергоносіями.
У свою чергу, Газпром прагне зменшити залежність від Євросоюзу, на який припадає 80% експорту російського монополіста.
Раніше повідомлялося, що українське Міненерговугілля переконане, що спорудження Газпромом обхідних газопроводів з надлишковими потужностями робить більш гострою необхідність перегляду укладеного ним з Нафтогазом України у 2009 році договору про транзит російського природного газу, оскільки він не містить гарантованих обсягів подібного транзиту.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас