Україну чекає різкий стрибок долара - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну чекає різкий стрибок долара - думка

Валюта
15198
Після того, як парламентські вибори закінчилися, українцям вирішили натякнути, мовляв, з економікою у нас, товариші, не все ок.
Перший тривожний дзвінок пролунав 20 жовтня – в обмінниках було запропоновано купити долар за 8,18 гривень. А вже 10 листопада бакс різко пішов вгору. 17 листопада був зафіксований найвищий середній курс – 8,28, а максимальний – в окремих банках – навіть 8,40.
ХТО ВИНЕН. Для ослаблення гривні є макроекономічні причини. В першу чергу, це пов’язано з дисбалансом на нашому платіжному рахунку.
В Україні є дефіцит поточного рахунку через перевищення імпорту над експортом (товарний дефіцит, – Авт.), а також тенденція збільшення його значення (дефіцит зростає, – Авт.).
На пальцях: є сума так званої купівлі – газу у Росії, авто та побутової техніки у Європи та Азії, і сума продажу – металу, добрив і зерна Європі, Близькому Сходу та Азії. У підсумку зараз перша сума більша від другої на 6,4732 мільярда доларів – такий дефіцит зовнішньоторговельного балансу України.
ЩО РОБИТИ. Усвідомлюючи всю складність ситуації, уряд вирішив працювати відразу на всіх фронтах.
По-перше, голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник вніс до Верховної Ради законопроект “Про внесення зміни до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою”. Цей документ передбачає введення 15% податку на доходи фізичних осіб від зміни курсу валют. Про обговорення доцільності запровадження цієї норми повідомила також директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова. Даний проект закону був узгоджений з фракцією Партії Регіонів, Кабміном, Адміністрацією президента. Прогнозується, що на виході можливі технічні правки і такий закон набуде чинності.
По-друге, Нацбанк на 6 місяців ввів обов’язковий продаж юридичними особами – резидентами – 50% валютної виручки, одержуваної від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами. За попередньою інформацією, озвученою головою НБУ Сергієм Арбузовим, обмеження скасують в травні 2013 року або трохи раніше.
По-третє, Україна скоротила постачання російського газу (правда, ми ще можемо заплатити штраф за недобір у розмірі 2,7 мільярдів доларів, але це малоймовірно, оскільки Росія судитися в Стокгольмському міжнародному суді навряд чи буде з побоювання отримати зустрічний позов про завищену ціну на газ і програти його, – Авт.).
По-четверте, президент Янукович поїхав домовлятися про катарський газ. Відзначимо, ціна на місцеве паливо навіть з урахуванням доставки може бути в три рази нижчою від вартості, яку зараз встановила для нас Росія. Оскільки в травні ми ще платили Росії по $420 за 1 тисячу куб. м, катарська ціна виходить близько $140. Важливо брати до уваги, що цінові коливання на ринку скрапленого газу дуже сильні – взимку це може бути і $400. Але в середньому все одно виходить набагато нижче, ніж $430, які зараз з нас бере «Газпром».
По-п’яте, в рамках поточної поїздки в Азію президент Янукович буде домовлятися про емірські інвестиції. Правда, якщо за дешеве паливо Україна готова продавати Катару пшеницю, то Еміратам – будувати «під ключ» вітрові та сонячні електростанції. Будемо сподіватися, що їх це заінтригує.
По-шосте, Нацбанк готується ввести в 2013 році регульований «плаваючий» курс, щоб Україна могла отримати транш від МВФ. Нас цікавить доларове надходження в розмірі двох-трьох мільярдів. Чекаємо, що називається, з дня на день.
ЩО ДАЛІ. Аналітик МПЦІ Олександр Жолудь в коментарі «Сегодня» зазначив, що, в принципі, найближчим часом ми можемо знову побачити курс і 8,00, правда, в тому випадку, якщо НБУ жорстко натисне на банки. Однак такий курс, за словами фахівця, зможе протриматися не більше, ніж кілька місяців.
Курс долара в 2013 році. «Для курсу 8,00 потрібному оживити експорт (наш метал стане дешевшим, – Авт.) і зменшити попит на імпорт (він стане в гривнях дорожчим, а тому населення підтримає вітчизняного виробника, – Авт.). Однак тримати ціни і розраховувати на це не варто», – вважає Жолудь. Аналітик прогнозує, що вже у січні долар знову подорожчає до 8,40, а в наступному році ми буде купувати бакс по 8,80.
Їжа, техніка, ЖКГ. Відзначимо, за такого курсу, в першу чергу, подорожчають приблизно на 5-6% імпортні товари – цитрусові, морепродукти, а також побутова техніка – не більше, ніж на 5%. Іншими словами, якщо зараз ми купуємо мандарини за 15 гривень, то будемо – за 15,75, креветки (80 гривень за кілограм) подорожчають на 4 гривні. А холодильник вартістю 4000 гривень купимо вже за 4200.
Ключовими продуктами (хліб, сало і м’ясо, картопля, молоко) Україна не тільки забезпечує себе сама, але ще й експортує, а тому їх подорожчання не прогнозується.
«Газ ми купуємо в доларах – варто чекати підвищення тарифів на ЖКГ. Коли і на скільки – прерогатива місцевої влади», – вважає Жолудь.
ВИСНОВОК. Фахівець упевнений, що ситуація не просто контрольована, а надто контрольована. «Економіку тримають занадто жорстко, і пружина може порватися, проте дуже малоймовірно, що ситуація 2008 року повториться», – резюмував Олександр Жолудь.
Радіти, в принципі, нема чому. Однак за фактом “пересічні громадяни”, які живуть від зарплати до зарплати і зберігають у панчосі кілька сотень доларів, не дуже постраждають. Справа в тому, що великі, за нашими мірками, доларові кредити після світової фінансової кризи ми намагаємося не брати (плавали – знаємо, позичаємо в гривнях), за комуналку доведеться платити у будь-якому випадку (на жаль і ах, але в землянку не поліземо), “домашні” продукти подорожчати не повинні (а мужики ще й на горілку знайдуть). А тому вкотре якось прорвемося.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас