Литва обмежить обіг готівки - до 1450 євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва обмежить обіг готівки - до 1450 євро

Валюта
1042
У Литві передбачається встановити обмеження для готівкових розрахунків. Про це заявив новий прем’єр-міністр республіки Альгірдас Буткявічюс.
За словами нового голови уряду, планку для розрахунків готівкою планується встановити на рівні п’яти тисяч літів (це приблизно 1450 євро). При здійсненні більш дорогих покупок необхідно буде переводити гроші через банк.
Таким чином, як пояснив Буткявічюс, влада має намір боротися з корупцією і тіньовою економікою. “Напевно, ви самі помічаєте, що в деяких частинах Литви будують замки, а їх господарі заявляють, що вони безробітні або декларують невисокі доходи. Я вважаю, що несправедливо, коли великими сумами готівки платять за різні послуги та товари”, – сказав прем’єр.
Обмеження, за інформацією порталу, планується поширити як на фізичних, так і на юридичних осіб. Голова уряду висловив думку, що життя його співгромадян в результаті нововведення стане більш спокійним і безпечним: “не доведеться носити великі суми в портфелях і кишенях”.
Лідер соціал-демократичної партії Альгірдас Буткявічюс був затверджений на посаді прем’єра минулого тижня. Можливість очолити уряд він отримав після парламентських виборів, на яких його партія отримала перемогу. Соціал-демократи домовилися про коаліцію з трьома іншими партіями, що дозволило їм разом отримати більшість місць у Сеймі.
Про намір обмежити готівковий розрахунок заявляла і колишня влада Литви (до недавнього часу правлячою політичною силою в республіці була коаліція на чолі з консерваторами, лідер консерваторів Андрюс Кубілюс очолював уряд). Так, на початку 2011 року повідомлялося, що уряд має намір запровадити відповідні обмеження для юридичних осіб. “Ніхто не говорить, що обіг готівки це погано, але в процесах тіньової економіки готівка фігурує досить часто, тому всі зусилля зі скорочення обороту готівкових коштів повинні вдарити по ‘тіні’”, – відзначав Кубілюс.
Частка тіньової економіки в Литві, за даними на 2011 рік, становила 27 відсотків ВВП. Держава, як зазначалося, недоотримала сотні мільйонів євро податків в результаті нелегальної праці, нелегальної торгівлі та контрабанди.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас