Україна хоче обмінювати зерно на дешевий газ із Катару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче обмінювати зерно на дешевий газ із Катару

Аграрний ринок
3144
Україна розраховує обмінювати свою пшеницю на дешевий газ з Катару. З урахуванням доставки, він обійдеться Києву в три рази дешевше – близько 140 доларів проти 430 за тисячу кубів російського газу. Про це повідомила в понеділок київська газета “Сегодня” з посиланням на джерело в уряді. Президент Віктор Янукович сьогодні прибув з візитом в Об’єднані Арабські Емірати, після чого попрямує до Катару.
Скраплений газ – один з основних експортних товарів Катару, який посідає третє місце в світі за його виробленням, нагадує газета.
У травні цього року стало відомо, що Катар готовий продавати українцям скраплений газ, але доставляти його поки що нікуди. Церемонія початку будівництва газового терміналу неподалік Одеси відбудеться сьогодні.
У Перській затоці існує стійкий попит на пшеницю, експортером якої є Україна. За словами джерела, “зерно буде одним з основних елементів торгу з Катаром, який, нібито, готовий продавати скраплений газ якомога швидше”. Щоб прискорити цей процес, Україна планує на першому етапі орендувати в однієї з американських компаній плавучий термінал, який буде використовуватися аж до моменту спорудження стаціонарного терміналу з регазифікації /переведення скрапленого природного газу з рідкого стану в газоподібний, СПГ-термінал/.
Річні обсяги прийому газу на плавучий термінал в два рази менші, ніж на стаціонарний – 5 і 10 млрд кубів газу відповідно.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас