Був дефіцит доларів, а тепер починається дефіцит гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Був дефіцит доларів, а тепер починається дефіцит гривні

Валюта
19708
Коли спостерігаєш за нашим фінансовим ринком, а особливо за ринком валютообмінних операцій, то складається враження, що цей ринок дуже схожий на корабель, де народ час від часу біжить то до одного борта, то до іншого.
Не встигли завершитися скандали, що банки не хочуть продавати готівкову валюту, з’явилися нові скарги: банки не хочуть обмінювати долари на гривню, посилаючись на відсутність готівкової гривні в касі. Частка правди в цьому є, особливо що стосується окремих банків, які мають велику філіальну систему, і ще більше заплутану систему управління. Коли був ажіотаж на валюту, ніхто про готівкову гривню не думав, так як всі хотіли якраз готівкові долари, а от готівкову гривню були готові віддати за будь-яким курсом. В результаті, працівники таких банків цілком логічно не замовляли “підкріплення готівкою” (якщо це велика філіальна мережа, готівку завжди доводиться возити з однієї точки в іншу). У даній ситуації працівники банку просто заощаджували гроші, щоб зайвий раз інкасаторам за доставку готівки не платити. Тепер же, коли народ почав більш активно обмінювати долари на гривню, виявилося, що потрібно завозити вже гривню, а відвозити готівкові долари. А це час, це знову витрати. Немає в людей совісті, вони своїм валютним ажіотажем взагалі співробітників банків доведуть до межі виснаження, так як доводиться постійно тягати пакунки з грошима.
Цей дефіцит готівкової валюти дуже добре помітний з курсів скуповування валюти, виставлених окремими банками. Якщо при середньому курсі скуповування долара 8,18-8,19 грн банк виставляє курс скуповування 8,11-8,15 грн – це сигнал для всіх власників валюти, що скуповувати її не збираються. Він не знає, що робити з тією валютою, яка у нього зберігається в сховищі і була скуплена по 8,2 а може і 8,3 грн. Нова валюта йому просто не потрібна і готівкової гривні в нього немає, щоб її купувати. Видати кредит у валюті він не може. А продати її за 8,3 грн або хоча б по 8,25 зараз малоймовірно.
Дійсно, окремі банки, коли почався валютний ажіотаж, ще на початку осені дуже захопилися скуповуванням валюти. Чекали 9, а може й 10 грн. Тому не дивно, що саме ці банки найбільше злякалися закону про податок 15%. Можна сказати, навіть більше, ніж саме населення. Хто-хто, а вони добре розуміли, що цей податок знищить всі їхні плани розкрутити курс до 9 грн, а може і вище, і продати валюту на піку ажіотажу. А потім вже можна було б і підраховувати прибутки. Не вийшло. Ось тому довелося їм підключити всі сили і зв’язки, щоб “посприяти” відкликанню цього шкідливого законопроекту. Ох вже ці спекулянти!..
Не дивно, що передостання атака спекулянтів на курс гривні була 13 листопада 2012 р., а в ЗМІ почали говорити про можливий податок на валюту 14 листопада 2012 р. Велика ймовірність, що ці гравці 13 листопада 2012 р. дуже добре знали про цей законопроект і тому поспішали ще раз розкрутити курс і продати валюту якомога дорожче. І треба віддати належне, це їм вдалося.
Якщо говорити про брак гривні, то варто врахувати такий факт, що збільшити гривню на українському фінансовому ринку може тільки НБУ. Як відомо, емісія гривні і друк самої готівкової гривні – це функція НБУ. Але тут виникає проблема, яка не менш складна, ніж валютний ажіотаж. НБУ вже 20 листопада 2012 р. вперше викупив надлишки валюти з міжбанківського валютного ринку і фактично здійснив емісію гривні в розмірі близько 2 млрд грн. Сума невелика і для нашого ринку не суттєва. Але якщо він і далі буде викуповувати валюту і тим самим здійснювати емісію гривні, то сума вільної гривні може зростати прискореними темпами.
Наразі в обігу перебуває близько 198 млрд готівкової гривні. Якщо НБУ скупить хоча б 3 млрд. дол, це додатково викине на ринок близько 24 млрд. грн. А це вже суттєва сума для нашого гривневого ринку. Проблема гривні полягає в тому, що це просто емісія гривні, не підкріплена товарною масою. Якщо раніше ця гривня була “пов’язана доларом”, то тепер вона буде вільно гуляти по нашому товарному ринку. В результаті, в кінці поточного року може створитися інша не дуже приємна ситуація для населення, коли динаміка передноворічних цін може прискоритися. І коли кажуть, що інфляція в цьому році може бути 5%, коли за десять місяців 2012 року нема і піввідсотка, то це виглядає загрозливо. Якщо емісія гривні буде наростати, то грудень може стати рекордним місяцем для зростання цін в цьому році. Причому цей рекорд може здивувати багатьох.
У той же момент, НБУ зобов’язаний не допускати істотного зростання інфляції. Тому НБУ може робити емісію дуже обмеженими темпами. А це означає, що гривню він буде притримувати і не дуже поспішати роздавати гривню банкам. У цих умовах дефіцит гривні при валютообмінних операціях може тільки наростати. І якщо зараз тільки окремі банки свідомо ставлять занижені курси скуповування валюти, то при дефіциті гривні ця “хвороба” жадібності може вразити і великі банки. І знову проблема, і знову її доведеться думати, як вирішувати.
Любимо ми створювати проблеми, а ще й напередодні завершення року. Як то кажуть, щоб не було нудно зустрічати вже такий страшний 2013…
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас