Податкова: контролю за обміном валюти абсолютною більшістю громадян не передбачається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова: контролю за обміном валюти абсолютною більшістю громадян не передбачається

Казна та Політика
2328
Якщо в Україні буде введено 15%-вий збір з продажу валюти, податкова міліція буде відстежувати тільки операції обсягом від 15 млн грн. Тобто контролю за обміном валюти абсолютною більшістю громадян не передбачається.
Про це розповів перший заступник начальника Головного управління податкової міліції Державної податкової служби (ДПСУ) України Юрій Атаманюк під час засідання «Фінансового прес-клубу», проведеного за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».
«Податкова міліція не буде перетинатися зі звичайними верствами населення. Якщо парламент ухвалить відповідний законопроект, у наше поле зору будуть потрапляти незаконні операції ухилення від сплати податків або збору на суму понад 2,5 млн грн. Якщо порахувати, що це 15%, то обсяг самої валютної операції повинен буде скласти більше 15 млн грн. Хто здійснює такі валютні операції? Учитель? Пенсіонер? Лікар? Ні. Це роблять, перш за все, серйозні ділки тіньової економіки. Ми знаємо, як їх задокументувати, як відпрацьовувати», – зазначив Атаманюк.
За даними представника податкової міліції, через тіньові операції з валютою з України за останні два роки в офшори було виведено понад $50 млрд. «Якщо при кожній такій операції будуть витрати 15%, це зробить схему економічно невигідною для тіньового сектору», – резюмував Атаманюк.
Як додав голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькін, законопроект при цьому повністю звільняє від податків людей, які використовують валюту як засіб заощадження.
«Для того, щоб не платити податок, досить розмістити валюту в банку на депозиті терміном не менше 30 днів – і потім обміняти її на гривні при знятті з депозиту», – пояснює банкір. Таким чином всі громадяни, які купують валюту не для заробітків на курсових коливаннях, а як інструмент зберігання та захисту заощаджень, розміщуючи її в банках – збір до Пенсійного фонду платити не будуть.
Нагадаємо, що 20 листопада парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики відкликав законопроект №11433 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою», в якому пропонувалося встановити 15-відсотковий збір до Пенсійного фонду з операцій продажу готівкової валюти фізособами. Як зазначалося, відкликання відбулося для доопрацювання документа та узгодження позицій Кабінету Міністрів, Нацбанку і громадськості.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас