Газовий прорив: Україна з наступного року почне постачання газу через Угорщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий прорив: Україна з наступного року почне постачання газу через Угорщину

Енергетика
2258
Міністр енергетики та вугільної промисловості країни Юрій Бойко розповів, що Україна з наступного року почне постачання газу німецької компанії RWE через територію Угорщини.
“У нас постачання газу (у реверсному режимі) в країну йдуть через територію Польщі. З 1 січня вони починаються через територію Угорщини”, – сказав він в прямому ефірі українського телеканалу Інтер.
Україна вже більше двох років намагається переглянути чинні газові угоди з Росією, називаючи ціну завищеною, а самі контракти – кабальними. У цих умовах країна шукає альтернативні джерела постачань, зокрема, уклала контракт з RWE.
Постачання з Європи в реверсному режимі стартували з початку листопада, в 2013 році Нафтогаз планує отримати в рамках контракту з RWE приблизно 5 млрд кубометрів газу.
За словами міністра, вартість газу RWE істотно дешевша від російського – мінімум на $40-70.
“Ми сподіваємося, що ціна буде на $100 нижчою влітку. У нас влітку на споті ціни завжди нижчі”, – заявив Бойко.
Нагадаємо, в першому кварталі 2012 року ціна російського газу для України склала близько $416 за тисячу кубометрів, у другому – $425, у третьому – $426, у четвертому – $432. У першому кварталі 2013 року Міненерго України очікує ціну на російський газ на рівні четвертого кварталу 2012 року.
Раніше Корреспондент.biz писав, що Україна, не отримавши знижки від Росії, планує різко наростити об’єми газу з ЄС.
Нагадаємо, що після того, як стало відомо, що Україна закупить у німецької RWE 5 млрд кубометрів газу вже до травня наступного року, в Газпромі заявили, що можуть оскаржити скорочення закупівель в судовому порядку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас