Наша відповідь Москві: Україна хоче приєднатися до трубопроводу - конкурента Південного потоку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша відповідь Москві: Україна хоче приєднатися до трубопроводу - конкурента Південного потоку

Енергетика
2071
Україна веде переговори з приводу участі в реалізації проекту Трансанатолійського газопроводу (TANAP) для постачання азербайджанського газу в Європу, заявив міністр енергетики та вуглепрому Юрій Бойко на Саміті Атлантичної ради з питань енергетики та економіки, який зараз проходить у Стамбулі.
Як повідомили у відомстві, Україна на даний момент веде переговори з партнерами щодо потенційної участі у проекті TANAP. Міністр Бойко переконано заявив, що в Україні є вся необхідна інфраструктура, яка починається від Туреччини і доходить до берегів країни. Також чиновник назвав ще одним плюсом те, що в України є газосховища на кордоні з ЄС, які зможуть стати основою майбутнього газопроводу.
Варто нагадати, що в грудні 2011 року Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння для створення консорціуму з будівництва Трансанатолійського газопроводу.
Країни мають намір прокласти трубопровід довжиною близько 2 тис. км з Азербайджану через Грузію до Туреччини, щоб потім направити його в країни Європи. Точний маршрут нового газопроводу ще не визначений.
Планується, що пропускна здатність трубопроводу на першому етапі складе 16 млрд куб. м газу на рік, з яких 6 млрд куб. м будуть споживатися Туреччиною, а решта – йти в європейські країни. На другій стадії очікується збільшення обсягу поставок до 24 млрд куб. м. Старт Трансанатолійського газопроводу запланували на 2017 рік, приурочивши його до початку видобутку блакитного палива на другій черзі азербайджанського родовища Шах-Деніз. Загальна вартість спорудження трубопроводу попередньо оцінюється в $5-6 млрд.
Раніше повідомлялося, що Туркменістан планує наступного року почати видобуток на другому за обсягом у світі родовищі природного газу для постачання в Європу та Азію маршрутами, які отримали політичну підтримку США, незважаючи на ризик конфлікту з РФ.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас