Чому хочуть ввести податок на валюту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому хочуть ввести податок на валюту?

22779
Коли говорять, що введення податку на валюту знищить “чорний валютний ринок”, віриться дуже слабо. Наш “чорний валютний ринок” ще не такі зміни переживав і переживе. Не вірю і ніколи не повірю, що в Україні “тіньова економіка” становить 20%, зі слів фахівців МВФ. Ще 40% можливо, але, швидше за все, 60%. Якщо не більше. Наш “чорний валютний ринок” і наша “тіньова економіка” – це монстри, які забезпечують роботою значну частину наших людей. Багато в чому завдяки цій “тіньовій економіці”, наша економіка без багатомільйонних демонстрацій і страйків переживає будь-які кризи. У людей просто немає часу страйкувати, не те, що у цих греків та іспанців.
Тому в будь-якому випадку готівкова валюта, яка оберталася і обертатиметься в Україні, це, перш за все, валюта для “тіньової економіки”. Тому коли говорять, що готівкову валюту скуповують на мільярди доларів, то варто уточнити, що не населення скуповує, а саме “тіньова економіка”. І можна навіть зробити висновок, що якщо скуповують на мільярди, то бізнес йде добре. Не було б за що – не скуповували б.
Якщо вірити окремим фахівцям, то на “чорному валютному ринку” зараз можна купити будь-які обсяги готівкової валюти, але за курсом 8,3-8,4 грн. Тому коли говорять, що в обмінниках немає валюти, варто уточнити: немає, але не для всіх. Доти, доки різниця в курсах валюти буде на користь «чорного валютного ринку», в офіційних обмінниках завжди буде не вистачати валюти. Бажання заробити було і буде. Поки є можливість. Зменшиться різниця в курсах між банківським і «чорним» валютним ринком, і валюта вже нікому не буде потрібна. Зникне інтерес спекулювати, а зараз саме час.
А тепер уявімо, що введуть податок на продаж валюти.
За інформацією, яка з’явилася в ЗМІ, податок буде утримуватись в момент обміну валюти на гривню. Виходить, що якщо курс продажу долара 8,25 грн, то в обміннику фізособі віддадуть лише 7 грн. А решта суми піде у держбюджет. Це вийде, що купити валюту можна буде без податків, а ось продати офіційно – тільки з втратою грошей. Для «чорного валютного ринку» цей податок загалом не проблема. Просто курси на «чорному валютному ринку» будуть формуватися з урахуванням цього податку або податків. Не виключено, що взагалі в цих умовах «чорний валютний ринок» буде працювати максимально автономно. Свій курс купівлі, свій курс продажу і тільки свої люди. Навіщо їм зайві люди на ринку.
А ось для населення введення податку на продаж валюти може мати радикальні наслідки. Якщо зараз багато хто купує валюту, щоб захистити свої заощадження, то з податком це втрачає будь-який сенс. Взагалі дуже дивно, що уряд тільки зараз помітив, що дохід, який отримують фізичні особи від продажу валюти, не підпадає під оподаткування. Дохід за операціями з цінними паперами давно вже обкладається податком на доходи у розмірі 15%. І багато в чому за рахунок цього податку, фізичним особам не дуже вигідно мати справу з нашими цінними паперами. Навіть податок на депозити постійно збираються і ніяк не введуть. А ось про податок на валютний дохід до цього часу навіть і не говорили. А тепер така активність.
Складно сказати, що думають розробники цього податку, але, швидше за все, вони взяли за основу сумний досвід оподаткування цінних паперів для населення і вирішили метод батога поширити на валюту. Тим самим зробити операції з валютою такими ж невигідними, як й операції з цінними паперами. Що називається – пішли від протилежного. Знайшли нашу «слабку ланку».
Виникає питання: куди можуть піти гроші населення. Найбільш просте пояснення – це банківські депозити. У будь-якому випадку дохід за валютними депозитами не обкладається податком, у всякому разі поки не обкладається. І тому депозити будуть у будь-якому випадку обігравати просту спекуляцію валютою. Формально можна навіть розрахувати, що якщо зберігати на депозиті валюту протягом 3-5 років за ставкою 8% річних, то навіть потім при обміні її на гривню, податок 15% вже не здаватиметься таким великим. Загальна сума доходу буде вищою.
Другим напрямком інвестування грошей для населення можуть стати золоті інвестиційні монети. Тут треба сказати, що для НБУ і взагалі для економіки України було б більш вигідно, щоб народ скуповував саме золоті й срібні інвестиційні монети і зберігав у них свої заощадження, а не валюти інших країн. Для економіки будь-якої країни існує принципова різниця, в чому населення зберігає свої заощадження. Чужі гроші – вони завжди чужі, а от свої інвестиційні монети – це свої. Ціна цих монет пов’язана зі світовою ціною на золото і срібло, тому можливість заробити на зростанні ціни на золото або срібло існує. Як й існує ризик, що ціни на золото і срібло можуть впасти. Ціна золотих і срібних монет дуже сильно залежить від курсу євро/долар на світовому ринку.
При цьому, наскільки можна зрозуміти, операції з купівлі та продажу інвестиційних монет не оподатковуються і тому вони виглядають більш привабливо, ніж валюта. Може дійсно все це бажання ввести податок на валюту має під собою цілком просте бажання, щоб населення більше інвестувало грошей в ці інвестиційні монети. Якщо це вийде, то це дійсно змінить наше уявлення про гроші в Україні. Тоді вже мало хто буде звертати увагу на платіжний баланс, а тим більше на держборг. Більше уваги буде до динаміки цін на золото у світі і розмов про майбутнє світового ринку золота.
Залишилося чекати недовго. Не виключено, що ще до Нового року введуть податок на валюту і будуть по-новому вибудовувати і білий, і сірий, і чорний ринок в Україні.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас