Запаси нетрадиційного газу в Україні можуть скласти до 5 трлн куб. м - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запаси нетрадиційного газу в Україні можуть скласти до 5 трлн куб. м - експерт

Енергетика
403
В Україні запаси нетрадиційного газу можуть скласти до 5 трлн куб. м, повідомив заступник виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства Річард Джонс.
“Все разом це, напевно, може досягти до 5 трильйонів кубічних метрів”, – сказав він в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, виступаючи на міжнародному симпозіумі “Нетрадиційний природний газ: стратегії енергетичної безпеки України” у середу.
Р.Джонс уточнив, що основну частину нетрадиційного газу в Україні становить шахтний метан – понад 3 трлн куб. м, а запаси сланцевого газу оцінюють у 1,3 трлн куб. м.
При цьому він порівняв, що в даний час Україна щорічно споживає близько 50 млрд куб. м природного газу. Він також звернув увагу на ефективність використання видобутих енергоресурсів та зменшення їх непродуктивних втрат. При цьому Р.Джонс навів приклад найбільшого експортера нафти у світі – Саудівської Аравії, яка, за його словами, звернулася в Міжнародне економічне агентство з проханням допомогти у впровадженні в економіку своєї країни більш енергоефективних технологій.
“Якщо Україна зможе знизити своє споживання енергії, це буде означати, що той ресурс, який у неї є, буде використовуватися набагато довше, і, можливо, хто знає, вона навіть зможе перетворитися на експортера газу”, – сказав Р.Джонс.
При цьому він підкреслив, що “сланцево-газова революція тільки починається, тому всі оцінки дуже приблизні”.
“А взагалі можна сказати, що ми можемо розглядати практично збільшення вдвічі або більш ніж удвічі (оцінки – ІФ) запасів газу в світі, в порівнянні з тим, що розвідано в плані звичайного природного газу”, – зазначив Р.Джонс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас