Британський парламент звинуватив Amazon, Google і Starbucks в ухиленні від сплати податків у країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський парламент звинуватив Amazon, Google і Starbucks в ухиленні від сплати податків у країні

Казна та Політика
430
Комітет з контролю над використанням державних коштів парламенту Великобританії звинуватив американські компанії Amazon, Google і Starbucks в “аморальній” поведінці, заявивши, що всі вони “практикують ухилення від податків в промисловому масштабі”, пише газета Daily Telegraph.
Голова комітету Маргарет Ходж заявила, що три зазначені вище компанії незаконно виводять прибутки з Великобританії, використовуючи складну систему бухгалтерських стратегій, “що є цинічними і несправедливими”.
“Ми не звинувачуємо вас в незаконних діях, – заявила М.Ходж. – Ми звинувачуємо вас в аморальності”.
Британські парламентарії були шоковані інформацією про те, що Starbucks уклав угоду з регуляторами Нідерландів, де розташовується європейська штаб-квартира компанії, що дозволяє їй платити корпоративний податок за зниженою ставкою.
За останні 14 років Starbucks заплатила у Великобританії податки на загальну суму всього 8,6 млн фунтів стерлінгів ($13,6 млн), зафіксувавши прибуток від операцій в країні лише за підсумками одного року. В останні три роки компанія взагалі не платить корпоративний податок у Великобританії.
Тим часом британський бізнес Starbucks, що володіє найбільшою в світі мережею кав’ярень, перераховує різні внески, у тому числі роялті, комісійні за використання інтелектуальної власності, а також відсотки за кредитами іншим підрозділам компанії – в Нідерландах, Швейцарії та США.
У Нідерландах штат співробітників Starbucks становить 220 осіб, в порівнянні з 6,500 тис. – співробітниками у Великобританії, і це змушує поставити питання про те, де саме сконцентрований бізнес компанії.
Крім того, стало відомо, що швейцарський підрозділ Starbucks, в якому працює всього 40 людей, платить в цій країні корпоративний податок за ставкою 12%, при цьому він встановлює націнку 20% на каву, що продається британському бізнесу.
Головний фінансовий директор Starbucks Трой Олстед наполягає на тому, що компанія робить все можливе, щоб її поведінка була етичною. За його словами, бізнес Starbucks у Великобританії переслідують невдачі, реалізація агресивної стратегії зростання призвела до того, що в даний час компанія обтяжена неприбутковими кав’ярнями.
“Британський ринок є найбільш конкурентоспроможним у світі”, – заявив він, зазначивши, що Starbucks буде платити більше податків у країні, коли стане прибутковим.
Amazon, найбільший у світі інтернет-рітейлер, володіє товарними складами у Великобританії, де штат його співробітників складає 15 тис. осіб. Тим не менше компанія звітує щодо своєї виручки в Люксембурзі.
Британський підрозділ Amazon в минулому році зафіксував прибуток у розмірі всього 20 млн євро – при тому, що виручка компанії в Європі склала 9,1 млрд євро.
“Весь бізнес Amazon зосереджений у Великобританії, проте компанія не платить податки тут, і це обурює нас”, – заявила М.Ходж.
Інтернет-корпорація Google, яка визнає, що вибирає для своїх штаб-квартир податкові гавані, платить податки на європейські операції в Ірландії, де ставка корпоративного податку становить 12,5%.
Британські політики незадоволені тим, що великі корпорації роблять все для мінімізації податкових виплат, в той час як в країні реалізуються жорсткі заходи бюджетної економії. Міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг на минулому тижні заявив про необхідність введення більш чітких міжнародних правил, що дозволяють скоротити ухилення компаній від податків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас